Johan Garpenlöv. Foto: Bildbyrån

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv vägrar coacha mot Ryssland: ”Vill inte vara en del”

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv säger till Radiosporten att han ”inte vill coacha ett svenskt lag mot ett ryskt lag”.

Internationella ishockeyförbundets (IIHF) har senare i dag ett extrainkallat styrelsemöte. Där ska man bland annat diskutera hur invasionen i Ukraina ska påverka Rysslands möjligheter att spela internationella matcher.

Svenska ishockeyförbundet har inte tagit ställning i frågan.

– Jag personligen vill inte vara en del av en sådan match. Jag tar verkligen avstånd från det. Jag kommer inte att coacha ett svenskt lag mot ett ryskt landslag, säger Garpenlöv till Radiosporten och fortsätter:

– Så som jag ser läget blir det svårt med ett ryskt och belarusiskt deltagande, men det är inte jag som tar besluten. Det är andra som gör det och jag tror de kommer att fatta ett klokt beslut.

Efterträds av Hallam

Ishockey-VM i maj blir Johan Garpenlövs sista mästerskap som förbundskapten. Han efterträds av Sam Hallam.

– Man kan lugnt konstatera att de här tre åren inte har varit optimala att vara förbundskapten under. Först corona, som fortfarande finns, och nu ett krig.

Ett beslut kring Ryssland och Belarus öde i VM kan komma efter kvällens nämnda möte.

Ygemans krav: Bannlys ryssland (25 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.