Sverige förlorade mot Tjeckien. Foto: TT

Grova misstag fällde Damkronorna

Damkronorna behövde en seger i andra VM-matchen efter snöpliga premiärförlusten mot Tyskland. Men det gick riktigt illa mot Tjeckien – förlust med 3-5. Två juniormissar vid tekningscirkeln fällde ett svensk lag som gjorde alltför många misstag för att kunna matcha tjeckiskorna. Nu riskerar Sverige att åka ur A-VM.

– Sverige är alldeles för dåligt för att vinna den här matchen, sa en besviken SVT-expert Jonas Andersson efteråt.

Sveriges nya förbundskapten Ylva Martinsen höll med efter matchen.

Ishockey-VM

–Det var ingen bra prestation över 60 minuter. Vi måste prestera bättre än så här. Jag är jättebesviken, sa Martinsen  till SVT Sport.

Sverige var bra i första perioden och gjorde rättvist 1-0. Hanna Olsson var påpassligt med på en retur och tryckte dit pucken högt och distinkt. Hennes 24:e landslagsmål.

Men redan minuter efteråt kom ett av två ödesdigra misstag i matchen. Direkt på tekning gick de blågula bort sig och Natálie Mlýnková fick öppen gata och satte 1-1. Sverige tog visserligen ledningen med 2-1 innan pausvila men det var en skör ledning. I mitt perioden kvitterade Tjeckien och tog ledningen efter en rad dåliga beslut av svenskorna ute på isen, däribland ett gäng onödiga utvisningar.

”Det är inte okej”

I tredje perioden när Sverige hade behövt en rejäl uppryckning var det istället dags för den andra grova tekningsblundern. Som en karbonkopia på 1-1 gjorde Tjeckien 4-2 efter att samtliga spelare i Sverige glömde att kolla på pucken vid en förlorad tekning.  Denisa Krizova fick precis lika öppen gata mot mål som Mlýnková hade i första perioden.  4-2 och nattsvart för Sverige.

– Vi släpper in två mål vid tekningssituationer. Det är inte okej, säger förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport.

– Det här trodde jag inte efter första perioden, nu är det en helt annan matchbild, suckade expert Jonas Andersson när Tjeckien pressade Sverige stort i slutperioden.

Sverige gjorde ett desperat försök att komma ikapp när man plockade ut  Sara Grahn med 4.15 kvar. Ett reduceringsmål blev resultatet men det räckte inte. Ett mål i öppen svensk kasse gav slutresultatet 3-5.

– Vi spelar inte som vi bestämt före matchen. Vi gör Tjeckien bra, analyserar Martinsen.

– Vi hade den här matchen i första perioden men sedan blir vi ängsliga i mittperioden och ger bort det här, fyllde svenska spelaren Erikas Grahm i.

Kan åka ur A-VM

Sverige har nu två raka förluster och det krävs segrar för att ens säkra att man inte åker ur A-VM. Sverige får inte bli fyra eller femma i sin grupp. Klart är att det ser mycket mörkt ut för att eventuellt vinna gruppen. Därmed kommer med största sannolikhet Sverige, även om de lyckas hålla sig kvar, ställas mot ett av topplagen Kanada eller USA i en kvartsfinal.