Svensk missräkning i VM-premiären – förlust efter straffar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade VM-premiären mot Tyskland. Damkronorna hade matchen igenom ett spelmässigt övertag men ineffektiviteten framför mål hand i hand med storspel av den tyska målvakten Jennifer Harss fällde avgörandet.
– Det är klart jag och alla vill vinna, men prestationen känns ändå bra. Det är målskyttet som hackar. Direkt efter känns spelet positivt, säger förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport.

Sverige höll inte för favoritskapet mot Tyskland och förlorade VM-premiären efter straffavgörande.

Damkronorna hade ett kraftig spelövertag genom hela första perioden. Ylva Martinsens damer spelade fokuserat och kontrollerade zonerna tack vare fin back- och forechecking.

Men trots det kraftiga spelövertaget kunde inte kedjorna spräcka tyska målvakten Jennifer Harss nolla. Förstalinan med Pernilla Winberg, Emma Nordin och Fanny Rask agerade virvelvindar i den tyska zonen och skapade farlighet efter farlighet, som bäst två skott i ramen.

Kanske behövde man snäppet vassare avslut framför mål. Tyskorna gjorde det svårt för svenskorna genom att kontrollera spelet framför den tyska kassen.

– Det är klart det är tufft, man vill aldrig förlora matcher. Men sett över hela matchen gör vi en bra prestation. Men vi sätter inte dit puckarna. – Vi måste bli lite tuffare där framför målet. I vissa situationer gör vi det lätt för målvakten, säger Erika Grahm.

”Måste lösa trafiken”

Ylva Martinsens trupp inledde mellanperioden på samma sätt som första – med snabba omställningar och aggressivt spel på mål.

Och den svenska pressen lönade sig. Sofia Engström, med klubbtillhörighet Leksand, fick pucken i mål efter en smått rörig situation framför den storspelande tyska målvakten.

Tyskorna vaknade

Kanske var det svenska ledningsmålet en väckarklocka för motståndarlaget. Josefine Holmgren blev utvisad och tyskarna samlade ihop sig rejält.

Tidigt i sitt numerära överläget cirklades pucken runt i den svenska zonen, helt enligt skolboken. Och Emily Nix kunde styra in Daria Gleissners kanonskott bakom en helt chanslös Sara Grahn och det var kvitterat efter 14:09 i den andra perioden.

Matchen gick in i sista akten och publiken i Esbo fick se ett avvaktande spel från båda lagen. Tidigt i den tredje perioden fick Tyskland ett gyllene läge i powerplay efter två svenska utvisningar. Men det ledde ingenstans i den målfattiga tillställningen.

Harss växte till en gigant

Med 3:30 kvar blev det riktig nerv i matchen när tyskorna så när fick in pucken bakom Grahn. Och det blev också den sista farligheten under ordinarie matchtid.

– Vi kämpar bra i deras powerplay. Nu gäller det att vi ser till att vi har bra puckinnehav i förlängningen. Bland annat Hanna Olsson och Emma Nordin får nog mer speltid nu, säger Damkronornas backtränare Oscar Dahlgren inför förlängningsperioden.

Svenskorna dominerade förlängningsperioden men kunde inte överlista en kämpande Harss i det tyska målet. 31-åringen räddade totalt 36 skott i matchen.

Tyskland vann den efterföljande straffläggningen tack vare det enda målet.

Hanna Olsson var ett positivt utropstecken i matchen.  Hon var väldigt aktiv, direkt från de första bytena. Tredje kedjan rörde om i den tyska zonen och skapade direkt oroligheter. Den 20-årige anfallaren, som inte spelat i någon klubb på hög nivå sedan början på året, passade även fram till ledningsmålet.

– Det är vinster vi räknar här och det är klart att det är en tuff match att få. Men det är långt kvar på turneringen och det är bara att blicka framåt. Det faller på att vi inte sätter våra chanser, säger Olsson.

Damkronorna ställs mot Tjeckien i nästa gruppspelsmatch på lördag.

VM
Tyskland logo

Tyskland

2 - 1

Sverige logo

Sverige

0-0, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0
Espoo
Publik: 1893

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer