Hanna Olsson talar ut: ”Skrev på vad som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Hockeystjärnan Hanna Olsson talar ut efter uppbrottet med Djurgården och om konflikten som till slut tvingade henne att skriva på ett avtal som stoppar henne från vidare spel i SDHL.

– Jag kom till en punkt där jag kände att jag skriver på vad som helst för att lämna. Jag ville bara bort, säger hon.

Detta trots att ett VM står för dörren.

– Vi tycker att hon borde bitit ihop och åtminstone spelat klart den här säsongen, svarar KG Stoppel, vd Djurgården.

Vi träffar Hanna Olsson i Göteborgs skärgård. Öckerö är en idyll och stämningen gemytlig och familjär. Alla känner Hanna och Hanna känner alla. Det är här Damkronornas 20-åriga stjärna nu förbereder sig inför VM. Efter uppbrottet med Djurgården tränar hon med division-3-laget Skärgårdens SK. Hon tränar med bland andra superlöftet Lucas Raymonds bror Hugo. Tränar för fullt, men något matchande är som läget är nu, på klubblagsnivå inte aktuellt.

– Det är en tråkig situation. En situation som inte gynnar någon. Inte mig, inte Djurgården och inte svensk damhockey.

Nyligen kunde SVT Sport avslöja att samarbetet mellan Hanna Olsson och Djurgården hade fallerat. Hanna Olsson ville lämna SDHL-laget och fick till slut sin vilja igenom – men inte utan att först skriva på ett avtal som stoppar henne från att spela i SDHL mer den här säsongen.

– Jag hade ruvat på det här en längre tid. Det var inte ett beslut jag tog över en natt. Till slut tog frustrationen över, jag ville bara bort.

”Upplevt inre stress”

Varför kände du så?

– Jag kände en frustration över min utveckling. Jag har länge känt att Djurgården inte matchar min ambitionsnivå. Till en början var det kanon och vi vann ett SM-guld men sen har jag upplevt en inre stress. Jag har en kort karriär och vill få ut så mycket jag bara kan av den. Jag älskar den här sporten och gör ju det här för kärleken till hockeyn. Jag gör ju det inte för någon ersättning direkt.

Djurgårdens vd KG Stoppel säger sig inte ha känt till hur Olsson reflekterat över sin situation.

– För oss kom det här som en total överraskning. Vi kände inte till de här frågorna. Vi har inte haft en diskussion om det här. Vi har varit nöjda med henne.

”Kan inte släppa henne bara”

Går den här situationen att lösa eller är dörren stängd för henne i SDHL den här säsongen i och med att hon skrivit på det där avtalet?

– Nej, dörren är inte stängd men vi måste hitta en klubb som vi kan diskutera med. Och få en kompensation för det vi lagt ut eller att vi byter spelare.

– Vi har investerat i henne och det är en konkurrenssituation och snart slutspel, då kan vi inte släppa henne bara, det gör ingen på någon nivå. Då måste det finnas en överenskommelse, så enkelt är det.

Hanna Olsson:

– Ett avtal är ett avtal och jag respekterar det. Även om jag önskar och hoppas att det ska lösa sig. Men jag ångrar inte mitt beslut. I värsta fall får jag träna själv och komma tillbaka starkare och bättre nästa säsong.

Stoppel:

– Inte ens på ungdomsnivå där det inte överhuvudtaget är pengar inblandade så släpper man inte bara en spelare. Det är viktigt för SDHL framöver att saker och ting går rätt till. Om folk ska investera så får det inte vara så lösa boliner som här föreslås.

”Måste vara självkritiska”

Kan du ta till dig lite av den kritik som riktas mot er satsning?

– Här måste vi vara självkritiska. Kontinuiteten har varit en utmaning och vi har bytt tränare två gånger efter SM-guldet. Absolut, men vi tycker att det finns ambitiösa tjejer här också.

Ett VM står för dörren och det är Hanna Olssons stora mål den här säsongen. En satsning som nu sker utan spel i Sveriges och en av världens bästa ligor, SDHL. Men någon stress känner hon inte inför situationen.

– Det skulle vara matchtempot i så fall. Träningsmässigt är det bättre nivå här med division-3-killarna. Här får jag också istider hela tiden med olika lag. Det är på så sätt bättre här. Rent fysiskt är jag inte alls orolig.

Damkronornas nya tränare Ylva Martinsen ställde sig bakom dig i den här konflikten och markerade tydligt att du inte riskerar din landslagsplats. Vad betyder det för dig?

– Jag är otroligt tacksam. Det betyder mycket för mig att ha det stödet. Jag kommer göra allt för att visa att hon tagit rätt beslut.

Vad kan vi förvänta oss av Damkronorna i år?

– Jag tycker att medalj ska vara målet.

Medalj, blir tufft?

– Ja men vi måste ha den målsättningen. Finns ingen anledning att ställa upp annars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.