Hanna Olsson och Pernilla Winberg är två utav spelarna i Damkronornas trupp till Ryssland. Foto: Bildbyrån

Utfryst i klubblaget – given i Damkronorna

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen har tagit ut sin sista Euro Hockey Tour-trupp – en trupp som blir grunden till VM i april. En av de 22 spelarna är forwardsstjärnan Hanna Olsson som nyligen brutit sitt kontrakt med Djurgården och därmed stoppats från spel i SDHL.

– Det är ingen tvekan om att hon ska spela för Damkronorna, säger Martinsen.

Med lite mer än två månader kvar till VM i Finland gör Martinsen endast mindre ändringar i truppen till sexnationsturneringen i ryska Dmitrov, jämfört med hur det såg ut i turneringen i Finland i mitten av december.

– Tidigare har jag sagt att jag har velat testa spelare och det har vi ju också gjort men nu börjar vi närma oss en VM-trupp, säger hon under presskonferensen och fortsätter:

– Det finns spelare som inte är med men som är aktuella för VM, det gäller bland annat de collegespelare som inte är tillgängliga för den här turneringen.

”Damkronornas bästa målskytt”

En av de uttagna spelarna är forwardsstjärnan Hanna Olsson som i förra veckan bröt sitt kontrakt med Djurgården. Stockholmsklubben har nu stoppat henne från att spela ishockey i någon annan klubb i SDHL den här säsongen och 20-åringen spelar därför med ett herrlag i sin moderklubb Skärgårdens Sportklubb.

Men det är inte något som ska hindra henne från landslagsspel enligt Martinsen.

– Det ingen tvekan att hon ska spela för Damkronorna. Hon var vår bästa målskytt i Finland där hon bidrog med fem mål av de elva som vi gjorde. Hon har varit tongivande för oss, säger hon.

– Jag har en jättebra dialog med Hanna, hon är i en bra miljö nu och där hon matchas med killar. Hon är på rätt ställe och ska självklart vara med i Damkronorna.

Sexnationsturneringen som spelas den 7–10 februari i Ryssland är den sista för Damkronorna innan VM i finländska Esbo den 4–14 april.

Hela truppen

Målvakter: Sara Grahn (Luleå), Julia Åberg (Leksand)

Backar: Mina Waxin (Modo), Sofia Engström (Leksand), Johanna Fällman (Luleå), Josefine Holmgren (Djurgården), Johanna Olofsson (Modo), Maja Nylén-Persson (Leksand), Ebba Berglund (Luleå)

Forwards: Sabina Küller (AIK), Lisa Johansson (AIK), Pernilla Winberg (Linköping), Hanna Sköld (Leksand), Fanny Rask (HV71), Isabell Palm (HV71), Lina Ljungblom (Skövde), Alice Östensson (Djurgården), Erika Grahm (Brynäs), Melinda Olsson (Luleå), Hanna Olsson (Skärgården), Emma Nordin (Luleå), Olivia Carlsson (Modo)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.