Foto: TT

Gustavsson storspelade i Ottawamålet

Uppdaterad
Publicerad

Ottawa har inte bara en, utan två svenska målvakter som inlett säsongen på strålande vis. Filip Gustavsson stod för 32 räddningar när Dallas besegrades med 3-2.

– Våra målvakter har spelat fantastiskt hittills i år, säger tvåmålsskytten Chris Tierney.

Filip Gustavsson fick starta i målet när Ottawa tog sig an Dallas. Det var den 23-årige Skellefteåmålvaktens blott tionde match i NHL, men Gustavsson visade att han gärna vill fortsätta vakta buren.

– Han var jättebra, säger centern Chris Tierney vid presskonferensen efter matchen och fortsätter:

– Det är kul för honom att gå in och vara pålitlig som målvakt. Man vet att det kommer viktiga räddningar när de behövs.

I Ottawas första två matcher för säsongen, båda mot Toronto, var det landsmannen Anton Forsberg som fick förtroendet. I första mötet vann Ottawa med 3-2, och den segern kan till stor del tillskrivas Forsberg, som stod för 46 räddningar i matchen.

32 räddningar

Gustavssons säsongsstart blev nästan lika fin som Forsbergs, och han utsågs till en av matchens bästa spelare med 32 räddningar.

– När ens målvakt spelar så bra så får man en känsla av vi kommer att vinna. Och att man får känslan av att de kommer att stoppas när de får sina chanser. Det är uppmuntrande och kul att se att de göra viktiga räddningar, säger Tierny.

Redan i femte minuten tvingades Filip Gustavsson i och för sig att släppa in den första pucken, då Michael Raffl fick stå märkligt obevakad framför målet och med ett direktskott kunde placera pucken via Gustavssons vänsterstolpe.

Men sedan höll svensken tätt i dryga halvtimmen, och gav Ottawa tid att först kvittera via Nick Paul och sedan gå upp i en tvåmålsledning via dubbla mål signerade Chris Tierney.

”Såg jättebra ut”

Först med drygt fem minuter kvar av matchen lyckades Joe Pavelski få hål på Gustavsson, när han plockade upp en retur och det var trångt framför målet.

Ottawas tränare DJ Smith är nöjd med Gustavssons insats.

– Han gjorde alla räddningar som han var tvungen att göra. Han såg jättebra ut, säger han.

För Ottawa blev det första mötet mot ett lag från USA sedan mars 2020. Förra säsongen hade Kanada en egen division och Ottawa missade slutspelet.

För Dallas del missade John Klingberg, som skadade sig i premiärmatchen mot New York Rangers, matchen.

NHL

Ottawa Senators logo

Ottawa Senators

3 - 2

Dallas Stars logo

Dallas Stars

1-1, 2-0, 0-1
Canadian Tire Centre, Ottawa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.