En svensk backstjärna kommer att lyfta bucklan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är svenskarna som kan vinna Stanley Cup

Uppdaterad
Publicerad

Tampa Bay Lightning och Dallas Stars gör upp om Stanley Cup och det innebär att tre svenskar kan få lyfta bucklan. SVT Sport går igenom deras roller i finallagen.

Tampa Bay Lightning

Victor Hedman, 29 år, back, slutspelspoäng: 9+6=15

Den svenske backstjärnan, som har varit i Tampa Bay hela NHL-karriären, ska spela sin andra Stanley Cup-final. 2015 var han jättebra i slutspelet och det har han även varit i år. Han är lagets främsta back, men det som verkligen sticker ut den här hösten är hans målproduktion. Med nio kassar är han inte bara bäst av backarna i år, utan även delad trea genom alla tider.

Om Tampa Bay vinner och Hedman gör en bra finalserie så har han möjlighet att vinna Conn Smythe Trophy som går till den mäst värdefulle spelaren i slutspelet. Han är kanske inte favorit, då offensiva stjärnor som Brayden Point och Nikita Kutjerov också har briljerat, men han har möjligheten.

Dallas Stars

John Klingberg, 28 år, back, slutspelspoäng: 3+13=16

Frågan är om inte John Klingberg spelar sitt livs ishockey just nu. Hans Dallas Stars har skrällt sig fram hela vägen till final och det är till stor del tack vare Klingberg. Men storspelet till trots så har svensken inte varit lagets främsta back det här slutspelet, utan det har varit hans 21-årige backkollega Miro Heiskanen från Finland.

Om det är möjligt så kanske Klingberg och Heiskanen måste höja sig ytterligare ett snäpp för att Dallas ska kunna slå Tampa Bay.

Mattias Janmark, 27 år, forward, slutspelspoäng: 0+5=5

Precis som Klingberg har Mattias Janmark varit Dallas trogen sedan han gjorde sin första NHL-match. I Janmarks fall var det 2015 och sedan dess har han på ett säkert sätt fyllt en roll i någon av kedjorna under den första.

KLIPP: Tampa Bay till Stanley Cup-final

Så spelas Stanley Cup-finalen

Match 1: Natten till söndag 01.30: Tampa Bay – Dallas

Match 2: Natten till tisdag 02.00: Tampa Bay – Dallas

Match 3: Natten till torsdag 02.00: Dallas – Tampa Bay

Match 4: Natten till lördag 26/9 02.00 : Dallas – Tampa Bay

Match 5 (ev): Natten till söndag 27/9 02.00: Tampa Bay – Dallas

Match 6 (ev): Natten till tisdag 29/9 02.00: Dallas –Tampa Bay

Match 7 (ev): Natten till torsdag 1/10, 02.00: Tampa Bay – Dallas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.