Målvaktslegendaren Dominik Hasek vill inte se Alexander Ovetjkin i NHL. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

NHL-ikonen Dominik Hasek: ”Om jag ser på NHL ser jag döda människor”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har nu pågått ett år. Den tidigare stjärnmålvakten Dominik Hasek har under hela tiden riktat kritik mot NHL för att de låter ryssar spela i ligan. I en intervju med SVT Sport ger han sin syn på frågan.

– Varje gång jag ser på NHL så ser jag döda människor och förlorade liv, säger han till SVT Sport.

Dominik Hasek riktar skarp kritik mot NHL som organisation och kommissionären Gary Bettman. I ett mejl till SVT Sport svarar NHL på kritiken.

”Ligans ståndpunkt gällande våra ryska spelare har varit tydlig och oförändrad sedan kriget i Ukraina bröt ut. Kommissionären har blivit tillfrågad om det flera gånger och det finns inget nytt att säga”, skriver en presstalesperson och fortsätter:

Idrott och politik

”Dominik Hasek har varit en högljudd kritiker det senaste året. Han har rätt till sin åsikt. Jag tror inte att han pratar för den tjeckiska riksdagen eller det tjeckiska folket, men han har rätt till sin åsikt. Den åsikten håller jag för övrigt inte med om.”

Se Dominik Hasek svara på tre frågor på temat i spelaren ovan.

Vem är Dominik Hasek?

Född: 29 januari 1965 i Pardubice, Tjeckien

Position: Målvakt

Smeknamn: The Dominator

Klubbar: HC Pardubice, Dukla Jihlava, Chicago Blackhawks, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings, Ottawa Senators, Spartak Moskva

OS-medaljer: Guld 1998 och brons 2006

VM-medaljer: Silver 1983 och brons 1987, 1989 och 1990

Stanley Cup-mästare: 2001/2002 och 2007/2008 med Detroit Red Wings

Övrigt: Utsedd till NHL:s bästa målvakt sex gånger (1994, 1995, 1997, 1998, 1999 och 2001)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet