Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Nordström förstår inte varför ryssar skulle välkomnas tillbaka. Foto: Bildbyrån/SVT

Tidigare KHL-svensken om ryssar i OS: ”Vet inte vad som har förändrats”

Uppdaterad
Publicerad

Då kriget i Ukraina bröt ut för ett år sedan offrade ishockeyspelaren Joakim Nordström, 30, tretton miljoner kronor för att bryta sitt kontrakt med KHL-klubben Dynamo Moskva. Då det nu pratas om ryssar i OS under neutral flagg är han oförstående.

– Beslutet togs för ett år sedan och jag vet inte vad som har förändats tills idag, säger han till SVT Sport.

Det har gått ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina och kriget pågår fortfarande. Det var en tid efter att kriget startade som Nordström lämnade sin ryska klubb, men enligt uppgifter till SVT Sport kostade det honom 13 miljoner kronor.

– Det var ingen rolig situation. Tyvärr pågår kriget fortfarande. Det är tråkigt det som händer i världen. men för egen del har jag försökt lägga det bakom mig och blicka framåt med den här säsongen, säger han till SVT Sport.

Idrott och politik

Tänker du ofta på tiden där och dina tidigare lagkamrater?

– Absolut. Man blir påmind hela tiden via media och nyheter. Det är inte kul.

Det spelar fortfarande svenskar i KHL. Vad tänker du om det?

– Jag tog mitt beslut och det är en ståndpunkt som jag står fast vid. Vad andra gör är inget jag kan påverka.

Den internationella olympiska kommittén har den senaste tiden börjat utreda möjligheten för ryssar att delta i kommande OS under neutral flagg. Nordström förstår inte det.

– Beslutet togs för ett år sedan och jag vet inte vad som har förändats tills idag. Det är inte upp till mig att säga vad som ska ske, men jag vet inte om det har varit en så stor förändring, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet