Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Lundqvist har blivit invald till Hockey Hall of Fame Foto: Bildbyrån

Henrik Lundqvist invald i Hockey Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyns finrum.

Där tar numera Henrik Lundqvist plats då han blivit invald i Hockey Hall of Fame.

Därmed blir han den åttonde svensken i Hall of Fame och gör sällskap med exempelvis Börje Salming, Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin.

– Det är jättehedrande, säger Lundqvist till SVT Sport.

Förra året var det en svensktung klass som valdes in i Hockey Hall of Fame, som finns i Toronto. Daniel Alfredsson plus tvillingarna Daniel och Henrik Sedin tog plats då. I år blev det ännu en svensk som valdes in.

Henrik Lundqvist satte punkt för sin 15 år långa NHL-karriär, samtliga år i New York Rangers, under 2020. Så efter den obligatoriska treåriga vänteperioden var det som tidigast i år 41-åringen kunde bli invald.

– Det är jättehedrande. Precis som när jag fick tröjan upphissad i taket på Madison Square Garden är det här ett kvitto på att man har gjort något bra. En till sak som jag värdesätter väldigt mycket, säger Henrik Lundqvist.

Beskedet att han blev invald kom i form av ett samtal. Det var först timmarna innan samtalet skulle kunna komma som ”Henke” ens tänkte på möjligheten att bli invald.

– Det är så många före mig som blivit invalda som jag har sett upp till och inspirerats av. Det gör att det är otroligt speciellt.

Lundqvist blev invald tillsammans med före detta spelarna Tom Barrasso, Pierre Turgeon, Mike Vernon och Caroline Ouellette. Även tränaren Ken Hitchcock och general managern Pierre Lacroix valdes in.

ARKIV: Här Hyllas Henke i Scandinavium:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hyllas Henrik Lundqvist på Scandinavium Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.