Sebastian Fakt. Foto: Bildbyrån.

Henrik Marklund stor hjälte när Östersunds slog Södertälje i historiska premiär

Det blev en riktig rysare när Östersund premiärspelade i den näst högsta hockeyligan mot Södertälje. Efter stor dramatik tryckte Henrik Marklund dit den avgörande straffen vilket resulterade i en 3–2-vinst Jämtlandslaget.

– Det är fantastiskt. Det är jättekul att få skriva in sig i historieböckerna, säger den historiska första målskytten Sebastian Fakt till SVT Sport.

ÖIK:s tränare Kjell-Åke ”Kjella” Anderssons sa inför den historiska premiären mot Södertälje att ”steget från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan är det största man kan ta i svensk ishockey”.

Södertälje tog också ledningen mot hemmalaget när Nikola Pasic tryckte in pucken.

Men Östersund skulle repa sig.

Sebastian Fakt första målskytten

Knappt två minuter efter ledningsmålet sköt Sebastian Fakt in det historiska 1–1 målet framför ett fullsatt Östersund Arena.

– Det är fantastiskt. Det är jättekul att få skriva in sig i historieböckerna, säger målskytten till SVT Sport.

Oscar Pentler gav sedan hemmalaget ledningen i början av den sista perioden, efter slarv i SSK-försvaret.

Med fem minuter kvar lyckades Viktor Liljegren kvittera, och matchen gick till förlängning med 3 mot 3-spel.

Marklund avgjorde på straffar

Förlängningen slutade mållös, vilket resulterade i straffläggning.

Där blev Henrik Marklund stor hjälte för hemmalaget när han blev den enda målskytten.

– Det är en svängig match. Mantler är hur bra som helst i kassen och tar det han ska och lite till. Vi offrar oss och slänger oss och täcker skott. Vi lyckas reda ut det och tar två poäng, säger en sprudlande Sebastian Fakt.