Henrik Zetterberg avslutar karriären: ”Känns konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

En av de största i svensk ishockey någonsin, Henrik Zetterberg, 37, slutar. Detroit-ikonen, med bland annat OS-guld på meritlistan, har länge dragits med ryggproblem och nu gör skadorna alltså att han tvingas sluta.

– Det är klart att det är jobbigt men egentligen var det ett ganska enkelt beslut, säger Zetterberg till SVT Sport.

En av de största i svensk hockey genom alla tider har lagt skridskorna på hyllan. Det handlar om Detroit-ikonen Henrik Zetterberg som väljer att lägga av.

– Det är klart att det känns lite konstigt när det blir definitivt och när man pratar om det, men det har varit på gång ett tag. Ryggen började strula i fjol i januari men jag hoppades att det skulle bli bättre den här sommaren men det blev inte det, säger Henrik Zetterberg till SVT Sport.

– Det är klart att det är jobbigt men egentligen var det ett ganska enkelt beslut

När tog du beslutet?

– Jag träffade läkaren, han som opererade mig efter OS i Sotji förra veckan. Jag pratade med honom och med familjen och så tog vi beslutet att det är färdigt.

37-åringen blev känd för den breda massan i början av 2000-talet när han dominerade för Timrå i både Allsvenskan och SHL, dåvarande Elitserien.

Vill stanna i Detroit

Karriären gick planenligt vidare till NHL och där har han varit röd och vit, det vill säga Detroit Red Wings-spelare, tills denna dag – som alltså blir den sista.

De senaste sex säsongerna har ”Zäta” dessutom agerat som kapten för Red Wings, som är en av de mest klassiska hockeystäderna i NHL.

– Jag har varit här i 15 år, det är en stor del av mitt liv så någon roll inom Detroit skulle jag vilja ha, säger Zetterberg.

Det är de återkommande ryggproblemen som sätter stopp för stjärnans karriär. Den skada som många hockeyfans i Sverige blev varse med under OS i Sotji, en turnering Zetterberg fick avbryta.

Kunde inte ens träna

– Efter operationen var det helt okej men sedan har det varit lite till och från under åren och förra säsongen blev det värre. Då beslutade vi att jag bara skulle spela matcher och se hur länge det skulle hålla.

I en intervju med Aftonbladet, så sent som för ett par veckor sedan, berättade han att ryggskadan, som återkom i februari förra säsongen, fortfarande gäckade honom och att då inte visste när han skulle vara tillbaka.

Anledningen till att han ens kunde fullfölja fjolårssäsongen var på grund av att han inte tränade, utan bara spelade matcher.

När ”Zäta” ser tillbaka på sin karriär är det några saker som sticker ut lite extra.

– Stanley Cup så klart, det är otroligt. Sedan så klart 2006 med OS- och VM-guld samma år, som svensk är det helt otroligt att få vara med om.

Henrik Zetterberg

Ålder: 37 år.

Längd: 182 cm.

Vikt: 89 kg.

Klubb: Detroit Red Wings.

Tidigare klubbar: Timrå, Zug (under lockout-säsongen 2012/13).

Meriter: Stanley Cup-vinnare (2008), OS-guld (2006), OS-silver (2014), VM-guld (2006), VM-silver (2003), VM-brons (2001, 2002). Vann Conn Smythe Trophy 2008, priset som går till NHL-slutspelets mest värdefulla spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.