Genrebild. Foto: Bildbyrån.

Hockeyallsvenskan svarar på kritiken: ”Är inte för alla”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ishockeyprofiler är kritiska till hockeyallsvenskans nya samarbete med ett företag som säljer ett omdiskuterat träningsprogram.

Ligans tillförordnade vd och kommersielle chef Gabriel Mondielle betonar att konceptet ”inte är för alla”.

– Om man har problem med ätstörningar så har jag väldigt svårt att se att man skulle gå med i detta, säger Gabriel Mondielle till SVT Sport.

I fredags meddelade hockeyallsvenskan att de startat ett samarbete med ett företag som säljer ett träningsprogram. Ett besked som har mötts av negativ kritik från ishockeyprofiler – bland andra Jonathan Hedström.

Den före detta SHL- och NHL-stjärnan menar att ”det är oansvarigt” och att det kan trigga ätstörningar.

Hockeyallsvenskans tillförordnade vd och kommersielle chef Gabriel Mondielle, som i artikeln där nyheten om samarbetet presenterades säger ”att vi och våra klubbar kan bidra till att supportrar runt om i landet får ta del av deras unika koncept för träning och kost känns fantastiskt och ligger helt i linje med vår satsning på folkhälsa och hållbarhet”, säger till SVT Sport att ligan borde varit mer noggranna med att betona att konceptet ”inte är för alla”.

– Det är ju för dem som vill ge sig ut på den utmaningen som syftar mycket till att komma i balans med träning och kost. Det är ju fullt frivilligt att vara med. När du nämner det här med vikthets så är det ju så att företaget känner ett ansvar för när man går in i deras program. De följer upp hur det går med hälsan och de mäter kontinuerligt olika punkter för att hålla koll, säger han.

”Detta är inte för alla”

Jonathan Hedström undrar hur ni tänker kring ansvaret, och menar att ni hade kunnat göra mycket annat för folkhälsan än detta. Vad svarar du på det?

– Om man har problem med ätstörningar så har jag väldigt svårt att se att man skulle gå med i detta. Så som jag har förstått det har de väldigt noggrann koll i inledande samtal och relation med såna som är sugna på den här utmaningen. Så detta är nog ingenting för de personer om det är någon som löper risk för det.

Det har ju de senaste åren framkommit många problem med ätstörningar kopplat till ishockeyn. Kan du förstå att folk kan anse att det sänder lite konstiga signaler kopplat till den bakgrunden?

– Det jag kan förstå är att vi kunnat vara tydliga med att detta inte är för alla, utan att det här verkligen är för några som söker en specifik utmaning i sin träning och vill göra den resan. Jag får ta på mig att vi hade kunnat vara tydligare i det.

Läs mer om Jonathan Hedströms kritik här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer