Foto: SVT Grafik

Hockeyrättegången klar – åklagaren yrkar på högt bötesstraff

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på 100 dagsböter som straff i dagens rättegång mot den hockeyprofil som står åtalad för sexuellt ofredande.

Mannen nekar fortsatt till brott.

Den misstänkte mannen, som vid brottstillfället hade koppling till Svenska ishockeyförbundet, står åtalad för en händelse som skedde på en hockeyturnering förra året. Enligt åklagaren ska han då ha tagit tag om målsäganden när hon pratade i telefonen, och ”juckat” mot henne.

Mannen har hela tiden nekat till brott och menat att han bara kramade kvinnan vänskapligt.

Rättegången hölls i dag i Södertörns tingsrätt. Där yrkade åklagaren på 100 dagsböter för den åtalade.

– Det finns en vägledande dom från Högsta domstolen gällande sexuellt ofredande och där lade man sig på 60 dagsböter. Jag tycker det här var lite värre, säger åklagaren Johnny Järlefelt till SVT Sport.

Varför?

– Det vill jag inte gå in närmare på.

”Krävs stödbevisning”

Den åtalade mannen förnekar brott, och hans advokat Kerstin Koorti vill se en friande dom.

– Det är en situation där den misstänkte berättar en sak och målsägaren en sak, då krävs stödbevisning. Det räcker inte med en trovärdig berättelse, i undantagsfall kan man bortse från brist i stödbevisning, men detta är inte ett sådant

– Jag tycker inte att den stödbevisning som åklagaren visar är av den digniteten att det här skulle kunna leda till en fällande dom, säger hon.

Dom meddelas den 29 oktober.

KLIPP: SVT Sport förklarar: Ishockeyförbundets krisår på 90 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.