Holmström: ”Det var rätt småtufft många kvällar”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Holmström blev för två veckor sedan invald i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame av Svenska Ishockeyförbundet.

Inför Tre Kronors match mot Tjeckien i Euro Hockey Tour i Globen, fick han ta emot publikens hyllningar.

Inför Sveriges match mot Tjeckien hyllades Tomas Holmström efter att ha blivit invald i svensk ishockeys finrum, Hall of Fame.

Den förre forwarden har bland annat ett OS-guld, fyra Stanley Cup-titlar och ett SM med Luleå 1996. I NHL blev det 1 027 matcher för Detroit Red Wings under 15 säsonger.

Tomas Holmström var känd för sin tuffa, orädda och uppoffrande spelstil.

– Kroppen mår faktiskt rätt bra, förutom mina knän. Det var rätt småtufft rätt många kvällar med mycket ispåsar. Det var lite tuffare förr, man kunde få tre crosscheckings när man skulle in på mål, och sedan fick man tre till när man stod där och tre till när man väl var där, säger Holmström till SVT Sport.

”Väl värd att bli invald”

Vid sin sida hade Holmström sin gamle lagkamrat från Tre Kronor och Detroit Red Wings, Nicklas Lidström.

– Tomas var en krigare ute på isen och gjorde ett fantastiskt jobb framför mål och tog mycket stryk och bidrog med många mål. Han betydde mycket för det han gjorde på isen men även i omklädningsrummet där han kunde lätta upp stämningen så folk slappnade av. Han var en riktig kämpe för oss, säger Nicklas Lidström.

– Han är väl värd att bli invald i Hall of Fame.

”Gäller att vara bra på någonting”

Tomas Holmström:

– Det är mycket tid som ligger bakom för att man ska komma hela vägen, från att knappt kunna åka skridskor och hänga med. Det gäller att vara bra på någonting. Ha ett bra skott, blocka skott och döda utvisningar, säger Holmström.

KLIPP: Här skjuter Bromé segern till Tre Kronor

Juryns hela motivering:

”En av alla talanger, som fått sin uppfostran i plantskolan Piteå. Via Luleå, där han vann SM-guld 1996 hamnade Tomas i NHL och Detroit Red Wings, där han gjorde femton säsonger och 1 026 matcher.

I den tuffaste ligan i världen får man oftast en roll i laget, som det gäller att leva upp till. Tomas plats var framför motståndarmålet, där han skymde målvakterna så väl det nu gick och även styrde in många mål. Han blev på det sättet enormt uppskattad i Detroit Red Wings och vann under sin tid där fyra Stanley Cup.

Massor med stryk i sin specialroll fick han förstås, men diverse extra skytt på ryggen bland annat gjorde att han klarade sig hyfsat trots allt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.