HV71 är tillbaka i SHL. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

HV71 tillbaka i SHL

HV71 har varit storfavorit till SHL-avancemang hela säsongen. Nu är de tillbaka.

Efter en dramatisk match i Umeå vann de med 3–2 mot Björklöven – efter ett avgörande i den femte(!) perioden.

Matchvinnaren: Fredrik Forsberg, som gjorde alla tre mål.

– Det är fantastiskt, säger han.

För ett drygt år sedan åkte HV71 ur SHL, efter 35 år i Sveriges högsta ishockeyliga.

Men laget fick behålla många tongivande spelare, och har under hela året varit favorit att ta steget tillbaka direkt.

Redan vunnit tre finaler

Och nu är de det.

Men det blev en jätterysare. Efter att ha gjort två snabba mål i den andra perioden (båda i numerärt överläge när veteranen Daniel Rahimi satt utvisad) såg det ut att ordna sig under ordinarie tid.

Men Björklöven gav inte upp. Först, med 8.44 kvar att spela, reducerade till 1–2. I numerärt överläge satte Olle Liss med ett hårt direktskott 1–2 från den vänstra tekningscirkeln.

– Det var en så pass bra pass, så det var bara att ladda och få den på mål, säger Liss till C More.

Fitzgerald kvitterade

Och drygt fem minuter senare var det kvitterat. Comebackande Charles David Beaudoin slängde in en puck från högerkanten, som Gerry Fitzgerald styrde in med skridskon, till hemmapublikens stora glädje.

Björklöven fortsatte att dominera spelet i periodens sista minuter, men det blev inget mer mål – utan förlängning kommer att avgöra matchen.

– Starkt av oss att komma tillbaka i tredje. Vi hade bra trycka hela perioden och bud på trean efter kvitteringen. Nu gäller det att inte slå av på takten så ska vi nog ta det, säger Liss.

Sen utvisning i period fyra

Björklöven inledde förlängningen i ett furiöst tempo, och HV fick knappt låna pucken under förlängningens fem första minuter, där det bland annat blev en ribbträff.

Men HV71 redde ut pressen, och i periodens slutminut fick Björklöven en utvisning, vilket gör att de får inleda den femte perioden med en man mindre.

Där avgjorde Fredrik Forsberg redan efter 44 sekunder. I numerärt överläge, efter en utvisning i slutet av den fjärde perioden, slog Forsberg till från höger tekningscirkel och satte sitt tredje mål för kvällen – och sköt HV71 tillbaka till SHL.

– Jag vet inte vad jag ska säga... Jag är så jäkla lycklig nu, säger Forsberg, som var med när HV71 åkte ur SHL förra säsongen, till C More.

– Det är nåt man drömt om sen man är liten: Att avgöra finaler, och att göra tre mål också... Det är helt fantastiskt!

”Helt fantastisk säsong”

En annan som var lycklig var HV-tränaren Tommy Samuelsson:

– Jag vet inte om jag orkat en match till. Det är en helt fantastisk säsong, och vi har gått igenom slutspelet på ett bra sätt. Det var de två bästa lagen i final, och så små marginaler.