Foto: Bildbyrån.

HV71:s tränare Peter Hammarström: ”Kollektiv kollaps”

Uppdaterad
Publicerad

2020 hade HV71 ena handen på SM-guldet. Nu, drygt två år senare, är laget sist i SDHL.

I morgon väntar ett ödesmöte med nästjumbon AIK – bara dagar efter en knäckande storförlust.

– Det minsta man kan begära i det läget vi ligger är att man i alla fall gör det man kan, det kände vi inte då, säger tränaren Peter Hammarström till SVT Sport.

HV71 hade ett namnkunnigt lag 2020 och vann den första SM-finalen mot Luleå innan pandemin grusade guldchanserna då finalspelet avbröts.

Sedan dess har laget tappat mängder av spelare och nu ligger HV71 sist i tabellen med bara tolv poäng på 24 matcher.

I morgon ställs man mot nästjumbon AIK som är tre poäng före och på säker mark.

”Direkt avgörande match”

– Det här är en direkt avgörande match för oss om vi ska få hänga kvar och spela hela vägen till slutet eller om vi ska förbereda oss för kvalspel. Det är verkligheten, det måste vi prata om, säger tränaren Peter Hammarström.

Tidigare i veckan föll laget ihop när 0-0 blev till ett 5-0-underläge på tio minuter i andra perioden mot SDE. Hammarström var mycket frustrerad efter 8-2-förlusten.

– Att någon spelare kan göra fel, absolut, vi jobbar med människor och alla gör fel ibland. Men att alla gör fel samtidigt under en 15-minutersperiod, det har jag inte varit med om. En kollektiv kollaps.

Förlitar sig på unga spelare

Klubben förlitar sig mycket på unga svenska talanger som Mira Jungåker, Jenna Raunio och Hilda Svensson som var bärande spelare i JVM-laget som nyss tog silver. Hammarström menar att de förvisso har flera av landets bästa talanger men att de har tvingats förlita sig alldeles för mycket på dem på grund av en tunn trupp.

– De har gjort det fantastiskt men de är unga och deras prestationer svänger och de ska få ha sådana svängningar i sitt spel. Det är övriga som ska ska stå för stabiliteten och kvaliteten så att vi inte hamnar i den situationen.

Peter Hammarström efterlyser nu mer desperation från spelarna och menar att ledningen tryckt på allvaret i situationen.

– Det har framgått väldigt väl från vår sida vad som kan vänta och i och med det förväntar jag mig att man ska spela mer desperat, nästan slåss för sin överlevnad. Det kände vi inte senast.

KLIPP: Ronja Savolainen om Luleås speluppehåll – inga matcher på tre veckor (24 januari):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.