Jesper Olofsson gjorde mål i landslagsdebuten. Foto: Bildbyrån

Debutanten målskytt när Tre Kronor tog stabil seger

Uppdaterad
Publicerad

KHL-målvakten Lars Johansson storspelade och forwarden Jesper Olofsson gjorde mål i debuten.

Tre Kronor fick en fin start på landslagssäsongen med seger 4-1 i öppningsmatchen i Karjala Tournament mot Tjeckien.

– Vi gör en del bra saker, och några saker inte lika bra. Men vi var effektiva och gjorde mål på chanserna vi fick, säger svenske förbundskaptenen Johan Garpenlöv till SVT Sport.

Modofostrade Schweizproffset Jesper Olofsson behövde 39 minuter i sin landslagsdebut för att göra sitt första mål i den blågula tröjan.

I svenskt powerplay höll backen Henrik Tömmernes i pucken elegant, hittade Olofsson som sköt direkt – i nättaket bakom den tjeckiske målvakten Petr Kvaca.

SVT Sport

– Tömmernes lägger ut pucken fint, så det var bara att klappa till den, säger Olofsson till SVT om målet.

Målet kom i ett läge där Tjeckien kändes närmare 2-1 än 3-0 till Sverige, i en period där tjeckerna också var något bättre än Tre Kronor.

Och av bara farten kom även 4-0. 35 sekunder senare sköt Röglebacken Anton Bengtsson ett handledsskott som inte Kvaca lyckades plocka och de över 7 000 åskådarna i Saab Arena i Linköping fick jubla en fjärde gång.

Nära nolla av Johansson

Tredje perioden blev mer avslagen. Svenske KHL-målvakten Lars Johansson såg ut att hålla nollan i landslagscomebacken – men 2.15 från matchslut kom den tjeckiska reduceringen.

Lite snöpligt för Johansson studsade pucken i sargen innan den gled ut till den friställde forwarden Filip Chlapik som hade öppet mål.

– Man får ge och ta lite, det kanske inte var så smart att gå ut på den, men det får man bjuda på, säger Lars Johansson till SVT.

Svenske förbundskaptenen Johan Garpenlöv var både nöjd och missnöjd med öppningssegern.

– Det var lite blandat. Vi är lite slarviga och stressiga i spelet med puck, och måste bli bättre på att vårda pucken. Även i spelet i egen zon var vi kanske lite för mjuka i den första kontakten. Vi har en del att jobba på, säger Johan Garpenlöv.

I nästa match ställs Tre Kronor mot Ryssland, i en match som SVT sänder på lördag med start 12.55 i SVT1.

Karjala Tournament

Sverige logo

Sverige

4 - 1

Tjeckien logo

Tjeckien

2-0, 2-0, 0-1
Saab Arena, Linköping
Publik: 7482

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet