Det har varit publikfester på många av VM-matcherna i nybyggda Nokia Arena i Tammerfors. Foto: TT

Ishockey-VM i Tammerfors – även nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey-VM pågår just nu i Tammerfors, Finland. Även nästa år kommer mästerskapet att spelas i staden, tillsammans med lettiska Riga.Dessutom står det klart att varken Ryssland eller Belarus får delta i turneringen.

Det beslutade det internationella ishockeyförbundet, IIHF, vid lunchtid i dag. Anledningen är att den ursprungliga kandidaten St Petersburg i Ryssland strukits efter kriget i Ukraina och det bara fanns Tammerfors och Riga kvar bland kandidaterna.

– Det är ett privilegium och vi är tacksamma över att tillsammans vara värd för ishockey-VM 2023, säger det finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela till IIHF.

Ishockey-VM

IIHF skriver också att varken Ryssland eller Belarus (som stöder den ryska invasionen) kommer att tillåtas delta i något VM-spel nästa år.

Publiksuccé i Tammerfors

I det pågående mästerskapet mästerskapet i Finland delar Tammerfors värdskapet med Helsingfors, med Tammerfors som huvudort där både semifinaler, bronsmatch och final spelas. Mästerskapet har varit en publiksuccé och 219 124 personer har sett de 30 matcherna i Tammerfors, vilket blir ett snitt på 7304 åskådare i arenan som tar 11695 personer.

Riga hade VM så sent som förra året då covidrestriktioner satte sin prägel på mästerskapet. VM spelas mellan 12 och 28 maj nästa år.

Städerna ligger 500 kilometer ifrån varandra och ett direktflyg tar 70 minuter.

KLIPP: Här lämnar Tre Kronor VM efter uttåget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigt under fredagsmorgonen lämnade Tre Kronor VM i Tammerfors. Foto: SVT

VM i ishockey för herrar de kommande åren:

2023: Tammerfors och Riga

2024: Prag och Ostrava, Tjeckien

2025: Stockholm och Herning (Danmark)

2026: Zürich och Fribourg, Schweiz

U20-VM herr:

2022: Edmonton (spelas i augusti)

2022/23: Moncton och Halifax, Kanada

2023/24: Göteborg

U18-VM dam

2023: Östersund och Brunflo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet