Förbundet: ”Domarteamet har agerat föredömligt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Marcus Sylvegård avstängning skickade ishockeyförbundets domar- och regelansvariga i går ut en skrivelse där de poängterar att regelverket följts och att domarteamet agerat föredömligt i förhållande till regelverket.

– Vårt regelverk är tydligt, oavsett vad som händer i matchen, vilken typ av match det är, oavsett intensitet och vilka känslor som finns med så får det här fortfarande inte förekomma, säger Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet, SIHF, till SVT Sport.

Joel Hansson och Björn Wettergren, regelansvarig, reagerar på att olika tränare och andra experter uttalat sig i överslätande ordalag. De skriver också i dokumentet, som skickats ut till förbundsdomare och domarkommittéer:

”Att diskussionen uppstår efter denna incident, visar på att det finns ett behov hos varje spelare, varje ledare och varje domare att reflektera över sin egen efterlevnad av spelreglerna och ishockeyns övergripande värdegrund”.

– Jag kan personligen tycka det är beklagligt att man uttrycker sig att det skulle vara något som ”man säger mycket värre saker” eller ”det här är inte det värsta man har hört”, säger Joel Hansson.

”Jättefarligt om vi bara slätar över”

– På något sätt är jag orolig om det är en normalisering av vilket språkbruk man får använda. Jag tror det är jättefarligt om vi bara slätar över ett språkbruk som kränker och nedvärderar individer, oavsett vem det är och på vilken nivå, säger han.

I samband med Sylvegårds avstängning uttryckte både Malmös sportchef Patrik Sylvegård och Djurgårdens tränare Robert Ohlsson att det är ganska vanliga ord på isen och att det är ”en jargong”. Nu när det finns ett fall som blivit omdiskuterat tycker Joel Hansson att förbundet får titta närmare på hur vanligt det här snacket är på isen.

– Jag tror en av våra utmaningar är att det finns en oskriven regel att det är fjantigt att ta någon (bestraffa, vår anm) för det här. Man blir en oskön kille eller tjej om man petar i det och lite uttalanden kring det här på visar att det är just så. Man vill inte ge utvisning för något som kanske inte påverkar så mycket, säger han till SVT Sport.

Regel 75.6

Match penalty ska utdömas för följande förseelser:

i:  En spelare eller ledare som använder sig av rasistiska eller etniskt kränkande uttrycksformer antingen verbal eller med gester oavsett om dessa riktas mot någon specifik person eller ej.

ii:  En spelare eller ledare som använder sig av sexistiskt kränkande uttrycksformer antingen verbal eller med gester oavsett om dessa riktas mot någon specifik person eller ej.

iii:  En spelare eller ledare som använder sig av termer som hänvisar till sexuell läggning i syfte att uttrycka ett negativt sammanhang, oavsett om detta riktas mot någon specifik person eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.