Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ishockeyförbundets Johan Stark: Vill se serieutredning på damsidan

Publicerad

Allt fler flickor börjar spela ishockey, men på seniorsidan är det extremt tunt.

Ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark vill se en serieutredning på damsidan.

– När vi har 12-13-åringar som spelar seniorhockey missar du för många steg i din spelarutveckling, säger han till SVT Sport.

Tidigare i höst kom glädjande siffror om att antalet dam- och flickspelare ökar stort. Jämfört med förra året spelar 2029 fler tjejer hockey, vilket ger en ökning på nästan 30 procent.

Men bland de 9063 kvinnliga ishockeyspelarna är merparten unga. I SDHL, där flera importer spelar, är medelåldern i lagen runt 21-22 och tittar man på NDHL, den regionala serien under, duggar juniorerna än mer tätt.

Ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark är oroad.

– Jag önskar att vår stämma i vår ska fatta beslut om att vi behöver göra en serieutredning på damsidan. Om vi jämför med killsidan så finns det en väldigt fin utvecklingstrappa för spelare, tittar vi på flick- och damsidan finns det väldigt få steg, säger han.

”Inte hållbart”

Svenska ishockeyförbundet har konstaterat att det är en brist på seniorspelare och att hela systemet då förskjuts – att juniorspelare flyttas upp för tidigt.

– Att bygga en seniorverksamhet med en stor majoritet juniorspelare tror inte vi är hållbart. Om man gör en liknelse är som att du går från årskurs 1 till årskurs 5 till årskurs 9, du hoppar över viktiga steg i din utveckling, säger han.

I flera år har det varit en livlig diskussion kring antalet importer i högstaligan, SDHL. Många ställer sig kritiska till det stora antalet, runt 100. Men Stark menar att det inte är negativt.

– Det är spelare som höjer kvaliteten positivt. Vi måste ändå vara ärliga och säga att det finns för få svenska seniorspelare. Att bygga en stabil och bra juniorplattform är väldigt viktigt men det förutsätter fortsatt tillväxt. Allt sitter ihop. Tillväxtfrågan är prioriterad och det händer bra saker, men kommer ta tid.

”Utredningen behövs”

Hur långt borta är en bra utvecklingstrappa på damsidan?

– Vi är på god väg. Men här måste vi komma överens inom rörelsen, med distrikt och föreningar, hur den ideala utvecklingstrappan ser ut på tjejsidan. Vi kan inte bara köra copy paste på killsidan rakt av. En stor majoritet av spelarna i svensk ishockey är fortfarande killar.

– Det finns väldigt mycket sakkunskap ute i Hockeysverige som vi i fall får ta till oss av och framför allt hoppas få vår årstämma i vår att ge oss grönt ljus för att göra den här utredningen för det behövs, det är alla vi överens om. Det behöver göras ett omtag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.