Quinton Byfield (till höger) gjorde två snabba mål för Kanada Foto: Jason Franson/AP/TT

Islossning för Quinton Byfield i Kanadas utklassningsseger mot Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Inget mål på de två första matcherna.

Men i natt gjorde storstjärnan Quinton Byfield två mål på två byten.

Plus fyra assist.

– Det var det värsta som skulle kunna hända för alla andra, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Quinton Byfield draftades som andra spelare i höstens NHL-draft, och skrev strax därefter på för Los Angeles Kings.

Vinterns junior-VM började dock halvtungt, och trots att Kanada gjorde 19 mål på de två första matcherna så stod Byfield bara noterad för en målgivande passning, vilket vållat en del kritik i det hockeytokiga Kanada.

Tidig assist

Men i natt lossnade det. När Kanada utklassade Schweiz och vann med 10–0 så stod 18-åringen för hela sex poäng, varav två mål.

Redan en och en halv minut in i matchen spelade han fram till Philip Tomasino, som gav Kanada en drömstart. Målnollan dröjde det dock ända till den tredje perioden innan han spräckte. Men när den väl spräcktes, efter att han styrt in Jamie Drysdales skott efter 45,16, (fram till 6–0) så dröjde det inte länge innan hans andra mål kom. I hans nästa byte, mindre än tre minuter spelare, slog han till med ett direktskott på Jack Quinns passning för 7–0.

– Det var det värsta som skulle kunna hända för alla andra, sade SVT Sports expert Jonas Andersson efter Byfields två snabba mål.

– Han har ju inte spelat några matcher i år på grund av att han ”signat” med Los Angeles, så det är möjligt att han varit lite matchotränad. Men nu blev det två mål på två byten, och det är en sån där match när allt går in.

”Från klarhet till klarhet”

Totalt blev det alltså sex poäng för Byfield, som imponerade stort.

– Han har bara gått från klarhet till klarhet. Nu tajmar han allt rätt. Han tar positioner framför mål, han åker rätt och jag tror faktiskt inte att jag kan minnas att jag sett någpn spelare göra sex poäng på ungefär tolv minuters speltid. Precis allt går in, sade Andersson.

JVM

Kanada logo

Kanada

10 - 0

Schweiz logo

Schweiz

1-0, 4-0, 5-0
Edmonton
Publik: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.