Jakob Lilja är klar för ryska Dynamo Moskva. Foto: Bildbyrån

Jakob Lilja klar för Dynamo Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Lilja stannar i KHL.

Han har skrivit på för Dynamo Moskva – en klubb han inte vill tillhöra.

– Jag själv personligen har inte råd att köpa ut mig från detta, säger tidigare Tre Kronor-spelaren till Expressen.

KHL-klubben Dynamo Moskva har presenterat svenske forwarden Jakob Lilja som sitt senaste nyförvärv. 29-åringen har skrivit på ett kontrakt som gäller till 2024. Men Lilja – som har ett förflutet i Rögle, Djurgården och Linköping – menar att han skrev på det innan ryska invasionen av Ukraina.

Och Lilja, som förra säsongen tillhörde kazakiska KHL-klubben Barys Nur-Sultan, hävdar att han har försökt att bryta kontraktet.

– Det har funnits chans att det skulle lösa sig. Jag har snackat med en klubb i Schweiz som försökt köpa ut mig. Även Malmö och Linköping försökte lösa det. Jag själv personligen har inte råd att köpa ut mig från detta. Den ekonomiska möjligheten har jag inte. Det är helt enkelt mer pengar än vad jag äger, säger han till Expressen.

”Inte så lätt som det kan verka”

Jakob Lilja tycker att idrottare har ett ansvar i valet att i dagsläget ansluta till en rysk klubb, samtidigt som landet invaderar Ukraina.

– Det är också därför reaktionerna blir som de lär bli. Men det är inte heller så lätt som det kan verka. Det är rätt mycket faktorer som spelar in. Jag var beredd på att lämna kontraktet och pengarna på bordet. Att riva hela avtalet var ett alternativ, men det kostar mig mer än jag äger, säger han.

Lilja blir den andra ishockeysvensken som presenterats av en rysk KHL-klubb sedan kriget utbröt i Ukraina. Fredrik Claesson har bytt NHL- mot KHL-spel i ryska arméns klubb CSKA Moskva.

SVT Sport har sökt Jakob Lilja.

MER ISHOCKEY: Här får Landeskog höja Stanley Cup-pokalen (1 juli):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gabriel Landeskog hissar upp Stanley Cup-trofén för fansen under segerparaden. Foto: Ron Chenoy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.