Jakob Lilja är uttagen till ishockey-VM för Kazakstan. Foto: Bildbyrån

Jakob Lilja nobbar Kazakstans landslag

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Lilja, som spelat sju A-landskamper för Sverige, var aktuell för Kazakstans landslag inför VM men nu drar sig KHL-proffset ur bytet av landslag.

– Det enda jag kan säga är att jag har kommit fram till att jag inte ska göra det, säger Jakob Lilja.

I fjol spelade den före detta Frölunda- och Linköping-spelaren Viktor Svedberg ishockey-VM för Kazakstan.

Målvakten Henrik Karlsson har även han gjort det.

Ishockey-VM

Svedberg uttagen igen

Under dagen kom uppgifter om att även Lilja skulle representera det kazakiska landslaget i VM.

När Kazakstan i dag presenterade sin trupp inför mästerskapet i Finland fanns precis som i fjol Viktor Svedberg, som numera spelar för ryska Avangard Omsk, även den tidigare Djurgården- och Rögle-spelaren Jakob Lilja med i truppen men det var inte förankrat hos honom.

– De har velat ha mig där, så är det. Jag har väl sagt till dem att om jag inte ska spela i KHL så kommer jag inte att spela där. Nu tog de ut mig, men jag har inte fått något pass där eller så. Det enda jag kan säga är att jag har kommit fram till att jag inte ska göra det, säger Jakob Lilja till Hockeynews.

16 mål i grundserien

Lilja spelar, precis som Svedberg och Henrik Karlsson tidigare gjort, för det kazakiska KHL-laget Barys Nur-Sultan. Det är anledningen till att de kunnat få kazakiskt pass, och därmed kunnat bli uttagna för Kazakstan – en möjlighet som utländska spelare brukar få efter att ha spelat två år i landets KHL-lag.

Lilja gjorde den här säsongen näst flest mål (16 på 47 matcher) för Barys i KHL. Nu blickar han mot Schweiz och SHL.

Ishockey-VM börjar den 13 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet