Johan Garpenlöv, förbundskapten för det svenska hockeylandslaget, tycker inte att VM ska spelas i Belarus. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Johan Garpenlöv: ”Tycker inte vi ska spela i Belarus”

Uppdaterad
Publicerad

I åtta månader har coronapandemin satt stopp för ishockeylandslaget Tre Kronor.

När Johan Garpenlöv återstartar är det med VM som slutmål. Men blir det något mästerskap?

– Så länge inget annat sägs så fokuserar jag på det, säger förbundskaptenen som har kluvna känslor inför ett VM i Belarus.

Sedan Johan Garpenlöv och hans Tre Kronor senast var i farten i februari på hemmaplan har nästan allt handlat om coronapandemin och inställda matcher och mästerskap.

Nu blir Karjalaturneringen i Helsingfors den 5–8 november starten på Garpenlövs andra säsong som ansvarig förbundskapten. På måndag presenterar han truppen till turneringen.

– Det känns jätteroligt, det var det här man tog jobbet för. Ta ut lag, spela de här turneringarna och göra resan mot VM.

Kluvna känslor

Men frågetecknen kring VM är stora. Och då är inte längre coronapandemin det centrala. Utan det politiska läget i Belarus där den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko är i gungning och protesterna – liksom våldet mot dem – fortsätter efter presidentvalet i augusti som många ansåg var riggat.

Lettland, som är medarrangör, har krävt att Belarus ersätts av en annan huvudarrangör och det Internationella ishockeyförbundet har inrättat en krisgrupp som utreder saken.

Johan Garpenlöv har fått frågan tidigare under hösten om lämpligheten att hålla ett VM i Belarus och hans svar till TT är detsamma som till andra:

– Om du ställer frågan till mig privat så tycker jag inte att vi ska spela där, sedan är jag anställd av förbundet och åker dit jag förväntas vara. Det är så jag kan svara.

”Fokuserar på spel”

Vad känner du över osäkerheten som finns?

– Förfarandet om det ska spelas i Belarus eller inte är jag inte inblandad i och det har jag ingen kontroll över. Så jag fokuserar på att VM ska spelas, ingen har sagt något annat. Sedan får vi se om det spelas i Belarus eller någon annanstans.

Du är inte rädd för att VM ska ställas in igen?

– Inte på grund av det, däremot har vi ett coronavirus som kan ställa till det igen. Men när man tittar på hur slutspelet löste sig i NHL och hur JVM ska spelas så gissar jag att det blir någon form av bubbla under VM om det inte trollas fram ett vaccin. Med de tester man gör, att lagen isoleras på hotell, så känns det genomförbart.

SVT Sport förklarar: Varför sprids coronasmittan mest inom ishockeyn?

Fakta: Tre Kronors säsongsprogram

5-8 november: Karjalaturneringen (Helsingfors).

+ 5/11 Tjeckien (13.30), 7/11 Ryssland (12.30), 8/11 Finland (16.30).

17-20 december: Channel One Cup (Ryssland).

11-14 februari 2021: Beijer Hockey Games (Sverige).

Vecka 16 (19-25 april): Norge (b), vecka 17: Danmark (h), vecka 18: Finland (h).

13-16 maj: Carlson Hockey Games (Tjeckien).

19 maj-6 juni: VM (Minsk/Riga).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.