• Viktigt meddelande:

    Idag kl 15.00 testas Signalen Viktigt meddelande via de utomhusaggregat som finns i de flesta städer och tätorter. Den består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Idag testas signalen - om du i andra fall hör den ska du gå in, lyssna på radion och stänga dörrar, fönster och ventilation. Idag följs meddelandet av signalen Faran över, en enda lång ljudsignal på 30 sekunder.

Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Hockeyförbundet: ”Situationen är problematisk i Belarus”

Uppdaterad
Publicerad

Det omstridda presidentvalet i Belarus där Aleksandr Lukasjenko vann har följts av enorma och våldsamma protester. Läget i landet är väldigt oroligt och igår gick den lettiska regeringen ut med att de vägrar arrangera ishockey-VM 2021 ihop med Belarus.
– Det är en problematisk situation, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

Ishockey-VM var planerat att spelas i Belarus och Lettland från och med den 21 maj 2021. Men igår gick den lettiska regeringen ut med att de inte vill dela värdskap med Belarus.

”Givet situationen i Belarus så har vi beslutat att inleda samtal med Internationella ishockeyförbundet om att flytta nästa års ishockey-VM från Minsk till ett annat land medan Riga får vara kvar som värd”, sade Lettlands premiärminister Krisjanis Karins i ett uttalande.

Från det svenska ishockeyförbundets sida ser man situationen som problematisk.

– Det är klart att då man kopplar samman det man ser genom medierapporteringen från Belarus med beskedet från Lettlands regering igår så finns det en hel del utmaningar kopplat till VM-arrangemanget. Jag menar det är mindre än ett år tills världsmästerskapet ska äga rum och det är klart att det är en problematisk situation, säger ordförande Anders Larsson.

Har ni från det svenska förbundets sida tagit ställning? Har ni kontaktat det internationella förbundet?

– Jag som ordförande har haft kontakt med René Fasel som är ordförande i vårt internationella förbund. Sedan har vi också haft en del andra kontakter på tjänstemannanivå för att hålla oss uppdaterade. För vår del i svensk ishockey så är ju utgångspunkten att vi försöker hålla oss till det hockeymässiga och följa riktlinjer och instruktioner från både det internationella förbundet och Sveriges regering.

Det internationella förbundet har styrelsemöte i mitten av september och då kommer den här frågan att tas upp.

Tycker du att det är en bra idé att arrangera VM i Belarus nästa år?

– Det som skildras i media om situationen i Belarus just nu känns ju allt annat än bra naturligtvis. Sedan får vi se hur det utvecklas och vilka slutsatser som dras av det internationella förbundet och av Sveriges regering. Vi i ishockeyförbundet har ingen utrikespolitisk agenda på det viset, men däremot så är vi naturligtvis lyhörda.

Lettland vill inte arrangera VM tillsammans med Belarus. Kan det bli aktuellt att Sverige blir delarrangör?

– Just nu får vi avvakta och se hur diskussionerna går mellan vårt internationella förbund och både Belarus och Lettland. Vad innebär beskedet som kom igår i praktiken och hur går man vidare? Kopplat till den här situationen finns också covid-19-utmaningen för hela hockeysäsongen. Det är väldigt många frihetsgrader i luften just nu, så jag tror att vi från svensk hockey gör klokt i att avvakta de kommande veckorna.

Du sade i en intervju med TT förra veckan att stora idrottsmästerskap kan vara ett bra sätt att belysa olika problem som finns i länder. Står du fast vid det?

– Ja, om man tittar på ett antal stora evenemang som har skett genom åren, allt ifrån världsmästerskap till olympiska spel, så har det visat sig att just idrotten kan bygga nya broar och sätta ljuset på andra frågor än det idrottsliga i olika nationer. Frågor av typen öppenhet och demokrati.

Å andra sidan kan man argumentera för att man då godkänner det som pågår i ett land?

– Det finns naturligtvis två sidor på myntet, men det man ska komma ihåg i just det här fallet är att vi har en demokratisk ordning i vårt internationella ishockeyförbund. Alla är med och röstar och 2017 valdes Belarus tillsammans med Lettland som arrangörer med det som var känt då. Nu är det en till viss del ny situation och då får vi avvakta och se hur det utvecklar sig.

KLIPP: Belarus – Europas sista diktatur på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Belarus: Europas sista diktatur på 60 sekunder Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer