• Viktigt meddelande:

    Idag kl 15.00 testas Signalen Viktigt meddelande via de utomhusaggregat (tyfoner) som finns i de flesta städer och tätorter. Signalen består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Idag testas signalen - om du i andra fall hör den ska du gå inomhus, lyssna på radion och stänga dörrar, fönster och ventilation. Idag följs meddelandet av signalen Faran över, en enda lång ljudsignal på 30 sekunder.

Läget i Belarus kan tvinga Internationella ishockeyförbundet att flytta VM Foto: TT Nyhetsbyrån

VM kan flyttas: ”Behöver följa utvecklingen”

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna och det politiska läget i Belarus kan tvinga fram en flytt av nästa års ishockey-VM.
Just nu avvaktar det Internationella ishockeyförbundet (IIHF).
– Jag hade ett samtal med René Fasel (IIHF-basen) i går kväll där det konstaterades att vi behöver följa utvecklingen, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Nästa års ishockey-VM för herrar ska samarrangeras mellan huvudarrangören Belarus (Minsk) och Lettland (Riga) och turneringen spelas den 21 maj – 6 juni.

Sverige spelar sina matcher i Minsk.

Men efter valet i söndags, där presidenten Aleksandr Lukasjenko omvaldes med stor majoritet, kom snabbt anklagelser om valfusk och omfattande demonstrationer har slagits ned våldsamt. Runt 7 000 demonstranter har arresterats och när 1 000 av dem släpptes under fredagen kom vittnesmål om tortyr och misshandel.

”Känns inte bra”

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja uppmanar till fortsatta protester.

– Det är klart att jag som ordförande och vi i förbundet följer utvecklingen via det som rapporteras i media. Flera av de inslag som har skildrats här i Sverige beskriver ju en bild som inte alls känns bra. Sedan tror jag med det sagt att det är viktigt att vi som ishockeyförbund ser till vår roll och det är att fokusera på ishockeyn, säger Anders Larsson och fortsätter:

– Vi har ju samarbeten med många olika nationer hockeymässigt, men när det handlar om den politiska dimensionen och aspekten så följer vi riktlinjer från vårt internationella förbund och vår regering. Vi som hockeyförbund bedriver ingen utrikespolitik.

Belarus/Lettland röstades i kamp med Finland fram som arrangör i samband med IIHF-kongressen 2017. Det är bara sex år sedan Belarus, som brukar kallas Europas sista diktatur, arrangerade sitt senaste VM och det föregicks av omfattande protester internationellt.

Lettland kan hoppa av

TT: Går det att rättfärdiga ett VM i Belarus med det som händer där nu?

– De här diskussionerna kommer ju upp i samband med stora evenemang och en lärdom och erfarenhet från många andra stora internationella evenemang är att idrotten på plats kan sätta ljuset på många frågor och betyda mycket både för öppenhet och demokrati, säger Larsson.

De närmaste två veckorna ska IIHF följa händelseutvecklingen i Belarus, men enligt den ryska nyhetsbyrån Tass vill Lettlands statsminister Krisjanis Karins redan nu hoppa av samarrangemanget.

– Jag tror att händelserna i Belarus dramatiskt förändrar situationen. Nu ser jag inte hur vi som land kan organisera VM tillsammans med Belarus, säger Karins till TV-kanalen LTV7.

Anders Larsson ser problem framför sig om Lettland hoppar av:

– Vi vet alla hur stort ett VM-arrangemang är och när vi befinner oss mindre än ett år före planeringsmässigt så vore det problematiskt. Men jag har stort förtroende för att IIHF kan hantera den situationen.

Förra säsongens herr-VM, som skulle ha spelats i Schweiz, ställdes in på grund av coronapandemin.

MER ISHOCKEY: Tre Kronor spelar Euro Hockey Tour i augusti (10 juli 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är planerat att Tre Kronor ska dra igång tävlingssäsongen med Euro Hockey Tour i slutet av augusti. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet