Jonas Andersson: ”Det var mental terror”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-experten Jonas Andersson åkte över till Nordamerika som 19-åring – och knäcktes av en coach. Han har tagit del av de senaste dagarnas debatt – och delar med sig av sina erfarenheter.
– Jag känner igen mig. Framförallt från farmarligan. Det var mental terror, han skällde ut dig framför de andra och bad dig ranka laget. Jag hatade att gå till rinken, säger Andersson i SVT:s Morgonstudion.

Torontos stjärntränare Mike Babcock, världens bäst betalda – och mest ansedda coach, fick sparken efter att Toronto Maple Leafes åkt på sex raka förluster, och haft en blytung inledning på säsongen. Efter att han fått lämna sin post har vittnesmålen om hårda tag och psykisk nedbrytning avlöst varandra.

SVT-experten Jonas Andersson, som själv spelat NHL-hockey i Nordamerika, ger sin bild.

– En traditionell mobbare. En del av en hockeykultur. En väldigt tydlig hierarki. Om man ser det utifrån så är det en stor del av hockeykulturen i Nordamerika.

– Man har hört om Babcock, att ingen gillar honom. Men det är först nu det kommer ut. Han har haft resultaten med sig, och då har han haft ett frikort.

Får konsekvenser

Mike Babcock har vunnit Stanley Cup, dubbla OS-guld med Kanada, och JVM. Andersson menar att vittnesmålen efter att Babcock fått sparken, och de dominoeffekter det fått, nu kommer att få konsekvenser.

– Jag tror att du måste tänka ett varv till hur du beter dig. Jag tycker det är positivt ur ett större perspektiv att få bort mobbningen.

Andersson målar upp en tystnadskultur, med locket på.

– Det fanns inte på världskartan att gå till media, eller någon annan. Det är likadant nu. Det är spelare som lagt av som gått ut och berättar.

Även positiva sidor

Han lyfter även fram andra sidor med hårda tränartag.

– Det finns något positivt också med en machokultur. Man går ihop som lag. Och berättar att hans egen tränare, efter första året, var öppen med att han bröt ner honom, för att i förlängningen bygga upp honom.

– Det går inte att jämföra med Sverige. Sverige har en helt annan kultur. Det är inte ens samma världsbild skulle jag säga.

SVT Sport förklarar: Tränarterrorn i NHL – hur kunde det hända?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer