Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurgården åker ur SHL. Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson: ”Mardrömssäsong rakt igenom”

Uppdaterad
Publicerad

Degradering till hockeyallsvenskan efter fyra raka förluster mot Timrå.

Men Djurgårdens fiasko sträcker sig över hela säsongen, enligt SVT:s expert Jonas Andersson.

– Det är inte i kväll som det här avgörs, säger han.

Problemen för Djurgården, som spelat i SHL de senaste åtta säsongerna, började redan i inledningen av grundserien.

– Det har varit tränarturbulens, lagkaptensproblem och en höst som var helt bedrövlig. Sedan fick man en strimma hopp efter jul med ny tränare i Joakim Fagervall, men i ärlighetens namn förtjänar inte Djurgården något bättre, även om jag trodde att de hade en chans när de faktiskt vann några matcher, säger Jonas Andersson.

Vad gör att Djurgården förlorar fyra raka matcher mot Timrå?

– De har haft ett uruselt powerplay och för få spelare som vågar spela ut i en så pressad situation. Det började redan på slutet av grundserien när de förlorar de fyra sista matcherna. Det är ingen skön känsla. Sedan har Djurgården inte kommit upp i en tillräckligt hög nivå för att kunna utmana.

Samtidigt som Jonas Andersson är kritisk till Djurgårdens prestation i den avgörande play out-serien, hyser han stor respekt för Timrås avslutning på säsongen.

– Jag är väldigt imponerad över Timrå. De byter tränare precis innan och får till en struktur som jag inte sett tidigare. De spelar en väldigt strukturerad ishockey, defensivt nästan fulländning, dessutom stjärnor som leverarar. Det går inte att säga nog om hur väl de genomför den här serien. Det märks att de har jobbat på det mentala och varit förberedda på ett helt annat sätt än Djurgården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Tuff, tuff situation framför sig”

Nu väntar en oviss framtid för Djurgården, menar Andersson.

– Det här är superläskigt. Som alla vet så är det svårt att ta sig igenom ett slutspel som det blir för att ta sig tillbaka. En variant är att göra som HV71 och satsa allt på ett kort, att ha kvar så mycket man kan av lönebudgeten och satsa på att komma tillbaka direkt.

– Det finns risker, men samtidigt tror jag att det är vad Djurgården borde göra. Gör en omorganisation, bygg nytt och satsa på att ta sig tillbaka omgående. Precis som de gjorde för åtta år sedan, säger han.

Vad är risken om de inte lyckas?

– Det är bara att kolla på AIK eller Modo. När man väl har blivit kvar några år i hockeyallsvenskan är det svårt att locka sponsorer, de bästa spelarna och få till ekonomin, och laget att ta det sista steget, säger Jonas Andersson.

– Det är en tuff, tuff situation som de har framför sig. Det kommer krävas att de gör allting rätt från start. Annars är det hög risk att de blir kvar.

KLIPP: Se målen som sänkte Djurgården

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SHL

Timrå IK logo

Timrå IK

3 - 1

Djurgårdens IF logo

Djurgårdens IF

0-0, 3-0, 0-1
NHC Arena, Timrå
Publik: 5880

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.