Foto: SVT/Bildbyrån

Förbundet om hjälmmissen: ”Inte så dramatiskt”

Uppdaterad
Publicerad

En svensk spelare tog inte av sig hjälmen under Finlands nationalsång efter att Juniokronorna åkte ur i JVM i kvartsfinal. Än så länge har Sverige inte fått några straff från det internationella förbundet (IIHF).

– Men vi har ändå bett om ursäkt för det är ändå inte okej, säger generalsekreterare Johan Stark till SVT Sport.

Sverige bad om ursäkt för spelarens agerande direkt efter matchen och den godtogs av det finländska lägret.

– Den svenska lagledningen har personligen bett mig om ursäkt, och jag accepterade ursäkten. Det är det viktigaste, och för oss är det nu utagerat, sade general manager Kimmo Oikarinen till Iltalehti.

JVM i ishockey

Den svenska ledningen har också pratat med spelaren själv för att reda ut bakgrunden till att han inte tog av sig hjälmen.

– Enligt spelaren var det inget aktivt val, ingen protest eller något sådant. Det var bara en ung spelare som stod i sin egen besvikelse och inte uppfattade att han borde plocka av sig hjälpen, säger Johan Stark och fortsätter:

– Men vi har ändå bett om ursäkt för det är ändå inte okej. Men det känns inte som att det var något värre än så. När feedbacken från IIHF väl kommer så kommer vi såklart att respektera det, vad det än blir.

Personligen ser inte Stark incidenten som särskilt allvarlig.

– Jag tycker inte att det är så dramatiskt i och med att det inte var ett aktivt val och inte riktat mot någon motståndare.

Möjliga konsekvenser för det svenska förbundet lär vara en varning eller möjligtvis böter.

KLIPP: Sverige kan få böter efter JVM-uttåget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet