Kanadas Andrew Mangiapane (mitten) och ryssarnas Ivan Provorov (höger) blev förvånade över Tre Kronors VM-fiasko. Foto: Bildbyrån

NHL-stjärnorna om svenska VM-fiaskot: ”Jag blev väldigt förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor stod för sin sämsta VM-placering på 84 år.

Det förbluffade många – däribland motståndarlagens stjärnor.

– Jag blev väldigt överraskad, säger Kanadas Andrew Mangiapane till SVT Sport.

När Tre Kronor förlorade den sista gruppspelsmatchen mot ryssarna på straffar stod det klart att laget missade kvartsfinal.

En historiskt svag bedrift eftersom Sverige aldrig har missat slutspel sedan det nuvarande systemet infördes 1992. Det var också den sämsta placeringen sedan 1937.

Kanada och Tjeckien var två andra stornationer som var illa ute, men båda lyckades ta sig samman och avancera vidare i turneringen.

– Jag blev väldigt överraskad av Sveriges uttåg. Jag tycker att de hade många bra spelare i sitt lag och jag spelar också med många svenskar till vardags i Calgary. Jag blev väldigt förvånad att de inte gick vidare, säger Kanadas anfallsvapen Andrew Mangiapane till SVT Sport.

Ryske backen: ”Det hjälper oss”

En annan av motståndarlagets stjärnor, ryssarnas NHL-back Ivan Provorov, säger såhär:

– Jag blev förvånad eftersom Sverige alltid brukar vara med och slåss om medaljerna. Att se dem åka ur var oväntat, men det har också varit en konstig turnering med massa skrällar, säger Provorov till SVT Sport.

Hur känner man som motståndare då, saknar man Sverige eller är det bara en lättnad?

– Det hjälper ju oss att de är borta, haha. Men vi måste bara fokusera på vårt spel och förhoppningsvis kan vi fortsätta som vi har gjort eller till och med spela ännu bättre än i gruppspelet.

Det ryska laget ställs mot Kanada när kvartsfinalspelet inleds i morgon, torsdag. Matchen sänds i SVT2 med nedsläpp 19.15.

KLIPP: Kempe: ”Skäms – under all kritik”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.