Kanada vann semifinalen enkelt mot Tjeckien Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-final: Kanada blir tredje stormakt att möta Finland

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en tredje stormakt som väntar Finland i söndagens VM-final. Först slog man ju ut Tre Kronor och idag fälldes Ryssland och imorgon väntar alltså Kanada som ganska enkelt slog Tjeckien, 5-1, i den andra semifinalen.

– De gjorde allting rätt, det blev aldrig dramatiskt, en känsla av att de hade full kontroll, sa SVT:s Jonas Andersson om hur enkelt Kanada avfärdade Tjeckien.

– Många av oss har haft en månad sedan vi spelade där hemma och det är naturligt att vi var lite slarviga i början men vi har blivit bättre ju längre turneringen gått, sa Mark Stone om hur hans lag utvecklats på VM.

Ishockey-VM

Kanada tog ledningen genom Mark Stone redan efter fem minuter och satte an tonen för var den här matchen skulle ta vägen. Tjeckien var inte på något sätt ofarliga men Matt Murray spelade stort i det kanadensiska målet

Istället för en nödvändig kvittering av tjeckerna i andra perioden kom en kalldusch för dem. 2-0 kom direkt efter nedsläpp i mittperioden.  Det tog 10 sekunder innan Darnell Nurse tagit köksvägen och totalt överspelat Bortasak i målet.

– Vi spelade bra idag, vi spelade bra defensivt, sa en nöjd Jonathan Marchessault som låg bakom den fina passningen till Kanadas 2-0-mål.

Blödningen gick inte att stoppa

3-0 var också ett mål där Patrik Bortasak skulle ha kunnat göra det bättre i det tjeckiska målet. Efter ett riktigt snyggt förarbete så nöp Pierre-Luc Dubois till när han inte lyckades med sidledsförflyttningen.

Efter det fick tjeckiska coachen nog och bytte målvakt. In kom Pavel Francouz för att stopp blödningen. Vilket han gjorde men vad hjälpte det när hans egna mannar inte producerade något framåt.

Kyle Turris satte 4-0 och Thomas Chabot punkterade matchen när han på egen hand åkte igenom tjeckiska försvaret och satte dit 5-0.

Tröstmålade gjorde Tomas Zohorna med sju minuter kvar av matchen.

– De gjorde de första målen och kunde sedan kontroillera matchen, suckade tjecken Michael Frolik.

– Det gör ont nu, men vi måste lägga det bakom oss. Vi har en stor match imorgon, det blir en mental utmaning, sa Frolik om bronsmötet med Ryssland imorgon.

VM

Kanada logo

Kanada

5 - 1

Tjeckien logo

Tjeckien

1-0, 2-0, 2-1
Bratislava
Publik: 9085

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet