Kanada jublar mot USA. Foto: Bildbyrån

Kanada vann trots USA:s drömstart – klart för final

Kanada är klart för final i JVM-ishockeyn.

Det efter att ha besegrat USA med 6-2, trots att laget var utspelat första tio minuterna.

– Det är det bästa som hänt i min karriär, säger Kanadas målvakt Thomas Milic i mixade zonen.

USA rivstartade mot Kanada och tystade de rödvita fansen i Halifax efter tio minuter. Då hade Logan Cooley hunnit göra 1-0 redan efter 79 sekunders spel, och efter 10.30 stod det 2-0 till USA när Kenny Connors höll sig framme på en retur.

En chockad hemmapublik, som minuten senare skulle få se en supertalang göra just det som ledande spelare ska göra vid motgång. Connor Bedard gjorde sitt nionde mål, och 22:a poäng totalt i turneringens sjätte match när han spräckte USA:s nolla.

JVM i ishockey

Stark vändning i andra

Det blev startskottet på Kanadas vändning. I andra perioden gjorde laget tre mål på 13 skott. 4-2 till Kanada inför tredje perioden, vilket nog kändes extra surt för USA när de tänkte på hur de skapat minst lika många målchanser och dessutom fått ett mål bortdömt för målvaktsinterference.

Tredje perioden inleddes med en lång press från USA mot det Kanadensiska målet. Men i kassen stod en tät Thomas Milic som räddade Kanada. Och den enda pucken han släppte förbi sig i tredje dömdes bort, även det för målvaktsinterference där Milic.

Sverige ställs mot USA

Mitt i pressen från USA stack Kanada upp med farliga spelvändningar, och med tio minuter kvar kom ett blytungt mål när Brandt Clarke blev ren i slottet där han hittade högra krysset för att sätta 5-2. Kanada punkterade sedan matchen med 6-2 i tom bur.

USA vann skotten med 45-37. Och efter matchen hyllades den odraftade kanadensiska målvakten Milic av Connor Bedard.

– Jag är chockad över att han inte är draftad, säger han till journalister i mixade zonen.

– Grymt jobb av honom. Han var där hela matchen. De hade fler skott än oss och många lägen. Det var bra att ha honom i målet, säger Joshua Roy till TSN.

USA blir därmed Sveriges motstånd i bronsmatchen som spelas redan ikväll, 20.38 svensk tid. För Kanada blir det final mot Tjeckien 00.30, en match som SVT sänder.