Tjeckien till JVM-final – Juniorkronorna föll tungt i förlängning Foto: Bildbyrån/TT

Sverige 39 sekunder från JVM-final – föll efter förlängningsdrama

Sverige såg ut att nolla Tjeckien och gå till final.

Då kvitterade Tjeckiens stjärna David Jiříček med 39 sekunder kvar.

Med mindre än en minut kvar av förlängningen avgjorde sedan Tjeckien och är nu klart för final.

– De hade turen på sin sida, det suger, säger Sveriges målskytt Ludvig Jansson till SVT Sport

Två minuter in i den andra perioden klev Sveriges kanske främste back i turneringen Ludvig Jansson fram och bombade in 1–0. Södertäljespelarens fjärde mål och åttonde poäng i turneringen.

Bara sekunder in i den tredje perioden frispelades lagkaptenen Victor Stjernborg framför mål för ett jätteläge. Men centern hann inte reagera med sin klubba på frispelningen. Sex minuter spelade skapade Tjeckien sin bästa chans dittills i matchen. En ramträff räddade Carl Lindbom i det svenska målet.

JVM i ishockey

”Ett slumpskott”

Chansen till trots var det ett ramstarkt svenskt försvarsspel som tillsammans med Lindbom såg ut att stänga matchen. Men med 39 sekunder kvar kunde inte Lindbom stå emot. I spel sex-mot-fem kvitterade David Jiříček med ett hårt direktskott.

– Vi har kontroll hela matchen. De får ett slumpskott och en dålig träff mellan benen på Calle (Carl Lindbom). Vi skapar tiotal chanser för att punktera matchen, säger Ludvig Jansson.

I förlängningen spel tre-mot-tre tog var Sverige laget som skapade flest chanser, bland annat hade Noah Östlund en puck på mållinjen. Det var dock Tjeckien som avgjorde med mindre än en minut kvar genom Jiří Kulich.

– Tråkigt, det var nära. Jag tycker vi gör vår bästa match i turneringen. Jag lider med grabbarna. Det känns snöpligt med det som händer på slutet, säger förbundskapten Magnus Hävelid.