Kanada kvitterade med endast 0,4 sekunder kvar Foto: Bildbyrån

Kanada vidare efter sekunddramatik

Det blev ett rejält drama mellan Kanada och Schweiz i VM-kvartsfinalen. Schweiz hade ledningen med 2-1 i tredje, men efter kanadensisk kvittering med endast 0,4 sekunder kvar så gick matchen till förlängning. Där kunde Mark Stone avgöra för Kanada.

– Dubois gjorde en bra framspelning, det var bara att stöta in den, säger Mark Stone.

Det var Kanada som inledde matchen klart bäst, och vann skotten med klara 12-5 i den första perioden. Men Schweiz visade effektivitet när Sven Andrighetto med två minuter kvar av perioden satte 1-0 i powerplay.

Den andra perioden blev en jämnare tillställning där båda lagen hade flera bud på mål. Och efter knappt sex minuter kom kvitteringen. Mark Stone styrde in sitt sjätte mål på åtta matcher i VM när Dante Fabbro sköt från blålinjen. Det såg länge ut som om det skulle vara lika vid 1-1 inför den tredje perioden, men då klev Nico Hischier fram.

Ishockey-VM

20-åringen, som gick etta i NHL-draften 2017, kunde med tre sekunder kvar av perioden sätta 2-1 till Schweiz, som skulle visa sig bli ett viktigt mål för laget.

Mål efter sekunddrama

I den tredje perioden så pressade Kanada på rejält, men Leonardo Genoni i Schweiz-kassen stod länge i vägen. Men till slut kom trots allt utdelningen för Kanada, som med tom målbur lyckades få hål på Schweiz med endast 0,4 sekunder kvar av perioden. Målskytt blev Damon Severson, som assisterad av Mark Stone, sköt ett skott från blålinjen som Genoni inte lyckades hålla.

– Sånt här kan man inte ens hitta på. Man fantiserar om sånt när du är barn ute i trädgården, men att göra det på en såhär hög nivå är väldigt roligt och jag är glad att jag kunde göra det, säger målskytten till SVT Sport.

I förlängningen blev det ett något avvaktande spel, där spelarna fokuserade mer på att inte gå bort sig än att gå offensivt. Men till slut öppnade det sig för Kanada. Pierre-Luc Dubois förde in pucken i zonen och hittade en lucka genom försvarande spelade till Mark Stone som kunde sätta sitt sjunde mål i turneringen.

– Dubois gjorde en bra framspelning till mig, och det var enkelt att bara stöta in den, säger Mark Stone.

Efter en tajt kvartsfinal mot Schweiz så så är Stone medveten om att det krävs en annan nivå inför semifinalen för att laget ska gå långt.

– Vi vet att vi måste spela vårt bästa nu för att vinna.