Foto: Bildbyrån.

Finland segervisst: ”Vårt mod betyder en stor del i kväll”

Uppdaterad
Publicerad

Efter förmiddagens matchvärmning var det segervissa och laddade finländare som mötte pressen inför kvällens heta VM-kvartsfinal.

– Det här är matchen vi har väntat på under lång tid, sa förbundskaptenen Jukka Jalonen efter dagens värmning.

– Sverige har bra powerplay, bra anfallare, de är bra i 1-mot-1, och vi måste vara koncentrerade när Sverige har pucken, sa Jalonen till SVT Sport.

– Det här är matchen vi har väntat på under en lång tid. Mod är en stor del i dag. Mentaliteten. Att ge allt för varandra. Det är inte alltid lätt att spela med mod och självförtroende så det är en stor del av utmaningen, sa Jalonen.

Ishockey-VM

Även veteranen Marko Anttila nämnde mod som finländskt segerrecept.

– Vi måste vara aktiva, och det gäller från starten. Att visa vårt mod är en stor del av oss i kväll – dels det och att jobba hårt, det är det viktigaste för oss i kväll, sa Anttila till SVT Sport.

”Inte extra press att möta Sverige”

– Det är inte extra press att möta Sverige. Sverige har ett riktigt bra lag, vi måste vara redo, åka mycket skridskor, försöka kontrollera pucken så mycket som möjligt. Pressen är på Sverige. Vi ska ge hundra procent så får vi se hur det slutar, sa Mikko Lehtonen.

För Sveriges del kommer en del fokus såklart ligga på den omtalade stortalangen Kaapo Kakko, född 2001.

– Han är skicklig och stark med pucken. Det gäller att ligga nära och trycka på rätt punkter och få honom ur balans, sa Anton Lander till SVT Sport.

– Spela mot Finland är alltid tajta matcher. De har spelat ihop länge och är sammansvetsade, sa Lander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet