Sverige respekterar Finland: ”Visar att man inte alltid behöver NHL-spelare”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Finland i kvartsfinalen i ishockey-VM. En match, som trots svenskt favoritskap, blir tuff.

– Det är ett jättebra lag. De kom tvåa i gruppen, i en jättebra grupp. De visar att man inte alltid behöver ha NHL-spelare, säger Alexander Wennberg till SVT.

Sverige möter Finland i en hett emotsedd kvartsfinal. Medan Sverige har 21 NHL-spelare har Finland två. Men det är en respekterad motståndare som Tre Kronor möter.

– Det är ett jättebra lag. De kom tvåa i gruppen, i en jättebra grupp. De visar att man inte alltid behöver ha NHL-stjärnor, säger Alexander Wennberg till SVT.

Ishockey-VM

– De är talangfulla spelare är ett bra lag och sammansvetsade. Det finns ingen anledning att se på hur bra de är utan sina NHL-spelare. Vi kommer fokusera på vad vi ska göra. Att spela vårt spel  och göra det vi är bra på.

Vad är era styrkor?

– Vi vill spela med fart och spela anfallshockey. När det kommer till anfallsspel vill vi använda forechecking, komma med speed och vara aggresisva. Framförallt när vi har så många bra linor att nästa lina kommer och kuggar i och alla är målfarliga.

– Det är en stor fördel och det ser man i turneringen att när vi väl gasar på då är det svårt att stoppa oss.

Försvarsspelet styrkan

Även Pittsburghforwarden Patric Hörnqvist respekterar det finländska laget.

– Finlands styrkor är deras försvarsspel. De kommer ligga med fem man rätt hela tiden, säger Hörnqvist.

Sverige gäller som favoriter, något som förbundskapten Rikard Grönborg är medveten om.

– Det förändrar ingenting om hur vi arbetar. Vi har visat i turneringen hur duktiga vi kan vara, nu ska vi fortsätta med våra spelvändningar, vi ska följa vår spelplan – tajta till framför eget mål, vara konkreta i försvarszonen och skicka tydliga signaler till varandra, säger Grönborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet