Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bettman om beslutet i spelaren ovan Foto: Bildbyrån

Klart: NHL-spelare tillåts delta i OS

Uppdaterad
Publicerad

Ja till NHL-spelare i vinter-OS 2026 och 2030.

Detta meddelade NHL-bossen Gary Bettman på en presskonferens under fredagskvällen.

– Vi vet hur viktigt det är med internationella mästerskap för våra spelare och hur mycket de älskar att representera sina länder.

Det har gått tio år sedan NHL-spelare senast fick delta i ett vinter-OS.

Då avgjordes spelen i Ryssland och det svenska laget innehöll spelarnamn som Daniel Alfredsson, Henrik Lundqvist, Oliver Ekman-Larsson och bröderna Daniel och Henrik Sedin.

Inför de senaste spelen i Peking 2022, föll allting på att covid-19 hade ställt till det i ett redan tajt spelschema, menade NHL-bossen Gary Bettman den gången när NHL:s dystra nej kom i december 2021.

”Älskar att representera sina länder”

Nu, tio år senare, är det klart att NHL-spelarna återigen släpps till vinter-OS och närmsta spelen blir alltså i Italien 2026.

– Bläcket har knappt torkat, men vi har en överenskommelse med den internationella olympiska kommittén om att NHL-spelare kommer att få delta i OS 2026 och 2030. Vi vet hur viktigt det är med internationella mästerskap för våra spelare och hur mycket de älskar att representera sina länder, säger Bettman på en presskonferens.

Pettersson: ”Det är speciellt”

Vancouvers svenska storstjärna, Elias Pettersson, var en av fem spelare som var på plats och fick kommentera nyheten och bland annat prata om hur det varit tidigare att spela för Tre Kronor.

– Det är speciellt, du får representera ditt land och hela landet står bakom dig. Jag är väldigt glad över beskedet här i dag, säger Pettersson.

Fyrnationsturnering från och med nästa år

NHL hade ytterligare en stor nyhet att meddela. Detta att det i februari nästa år kommer att hållas en turnering där fyra nationer kommer att delta.

Det handlar om Sverige, Kanada, USA och Finland som kommer att mötas och där de bygger sina trupper endast utifrån de spelare de har tillgängliga i NHL. Den kommer att spelas i två städer, en i Kanada och en i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.