Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jonas Anderssons första femma för Sverige med NHL-spelare i spelaren Foto: Bildbyrån.

Jonas Andersson om NHL-spelare i OS: ”Betyder mycket för svensk ishockey”

Uppdaterad
Publicerad

NHL-spelare kommer få spela OS i Italien 2026.

Ett mycket välkommet besked för svensk ishockey, menar SVT:s expert Jonas Andersson.

– Det har varit förödande för svensk ishockey att de bästa inte mötts på 10 år, säger han.

Se Jonas Anderssons drömfemma med NHL-spelare i dag i spelaren ovan.

När vinter-OS avgörs i Milano-Cortina, Italien, 2026 så blir det första gången på tolv år som ishockeyturneringen avgörs med NHL-spelare på isen.

OS i Milano Cortina 2026

– Det betyder enormt mycket och bortsett från att det är kul så behövs det här verkligen för svensk ishockey, säger SVT:s ishockeyexpert Jonas Andersson och fortsätter:

– Ska vi vara ärliga så kan inte ha en situation där de bästa inte har mötts på tio år. Det har varit förödande för svensk ishockey på seniornivå.

Det kryllar av tongivande svenska storstjärnor i världens bästa ishockeyliga. Trots det kommer Sverige, precis som när turneringen avgjordes utan NHL-spelare, inte vara favoriter till OS-guldet enligt Andersson.

– Sverige slår ur underläge, precis som vi gjorde i OS utan NHL-proffs. Då var Ryssland stora favoriter nu är de inte det. Favoriter nu är Kanada och USA som har mängder av absoluta världsstjärnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Milano Cortina 2026

Mer i ämnet