USA:s VM-guldhjältar, Hilary Knight och Kendall Coyne Schofield, bojkottar spel i Nordamerika kommande säsong. Foto: Bildbyrån

Kvinnliga ishockeystjärnor avstår spel – sätter press på NHL

Uppdaterad
Publicerad
Över 200 kvinnliga ishockeystjärnor har sagt att de inte kommer att spela professionell ishockey i Nordamerika nästa säsong. Det efter att ligan The Canadian Women’s Hockey League (CWHL) har lagts ner plötsligt och bara en liga finns kvar.

CWHL bildades 2007, men lades nyligen ner av ekonomiska orsaker. Det innebär att den amerikanska ligan NWHL är den enda som finns kvar i Nordamerika.

Det menar flera av de största nordamerikanska stjärnorna att inte är hållbart och därför väljer de att bojkotta spel tills man har åtgärdat situationen. Hilary Knight och Kendall Coyne Schofield är två av de över 200 spelarna som hoppas att herrligan NHL ska starta en egen liga på damsidan på samma sätt som NBA startade WNBA.

Spelarna säger att ”de inte kan leva ordentligt på sitt spel så som den professionella ishockeyn ser ut just nu.” De lägsta lönerna just nu ligger på ungefär 20 000 svenska kronor i året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer