Lovisa Selander: ”Tråkigt att inte kunna välja och vraka”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas målvakt Lovisa Selander hade erbjudande från lag i den kanadensiska proffsligan CWHL, som i går meddelade att de lägger ned.

– Jag hade kontakt med en klubb i den ligan och nu tas ju den möjligheten i från mig och många andra. Det är tråkigt att inte kunna välja och vraka, säger till SVT Sport på

Beskedet att den kanadensiska damhockeyligan CWHL lägger ned 1 maj slog ned som en chock i damhockeyvärlden. Två svenskor har spelat i ligan, Cecilia Andersson och Danijela Rundqvist, och en tredje var på väg dit.

Svenska VM-målvakten Lovisa Selander spelar just nu collegehockey i USA och var aktuell för att spela i just CWHL.

– Planen var att stanna i USA och fortsätta spela mot det bästa möjliga motståndet. Jag hade kontakt med en klubb i den ligan (CWHL) och nu tas ju den möjligheten i från mig och många andra. Det är tråkigt att inte kunna välja och vraka.

Vad är planen nu, att stanna kvar och spela i NWHL eller att vända hem till SDHL?

– Det beror på var jag hittar jobb. Man måste ha ett heltidsjobb utanför damhockeyn tyvärr så det beror lite på vilka möjligheter jag har i jobbvärlden och vilka möjligheter jag har i olika klubbar.

– Att det går i fel riktning är otroligt tråkigt för damhockeyn och framförallt för collegespelare som ser det som en framtid att fortsätta spela, säger hon till SVT Sport.

”Känns negativt”

Kom det som en chock för spelarna?

– Det kom som en chock för många och det har man sett på twitter med #noleague. Det kanske bara var styrelsen och ledningen som visste i vilken riktning det skulle gå. För resten var det en chock.

Vilka signaler skickar detta till damhockeyn i stort?

– Det känns negativt att en liga med många kanadensiska och amerikanska OS-spelare försvinner. Det känns tråkigt.

Tycker NHL ska bidra

Förra stjärnan Danijela Rundqvist tror att det behövs mer ekonomi för att få en stor nordamerikansk liga. Selander är inne på samma linje.

– Det skulle vara intressant att få två småligor att bli en stor liga, med mer matcher och mer kamp och placeringsjobb. Förhoppningsvis har damhockeyspelarna tillräckligt mycket kraft att kämpa vidare och få nya möjligheter för en stor liga.

Selander tycker att NHL kan bidra med pengar.

– Det skulle vara hur stort som helst för den ligan (CWHL). Det räcker med en liten procent av det herrarna får för att få en riktigt stor damliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.