Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Lara Stalder: ”Kan inte lämna utan guld”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har bestämt att fyra SM-silver får vara nog.

Dominanten Lara Stalder vägrar lämna Sverige och SDHL utan ett guld.

– Jag är stolt över allt jag åstadkommit, men det är en sak som saknas. Jag kan inte lämna utan guld, säger hon till SVT Sport.

Lara Stalder kom till Sverige 2017 och har dominerat i SDHL de senaste åren.

Både 2021 och 2022 slog hon poängrekord i ligan med först 82 och sedan 89 poäng.

Årets seger i poängligan var hennes fjärde i rad.

Men när det gäller SM-finaler har den 28-åriga schweiziskan inte varit lika framgångsrik. Först blev det dubbla silver med Linköping innan hon nu har två raka finalförluster med Brynäs.

”Vill lämna med guld”

– Jag vill verkligen lämna Sverige och Brynäs med ett guld. Det vore en dröm och jag ska göra allt jag kan. Jag har tillräckligt många silver nu och vet hur det är vara på andra sidan, säger hon.

Hur mycket tänker du på det där guldet?

– Du har det i bakhuvudet hela tiden men man vill inte tänka på det för mycket. Så fort du gör det så tappar du fokus här och nu.

Nyligen stod det klart att Stalder lämnar klubben och SDHL efter säsongen för att flytta hem till Schweiz där hon ska vara med och bygga upp damverksamheten i EV Zug, som kommer att starta ett lag i andraligan.

”Vill ta med mig det hem”

– Jag ser verkligen fram emot det och har sett nu i Brynäs hur man byggt upp damhockeyn här. Jag vill ta med mig det hem där jag får chansen att fortsätta spela och samtidigt vara nära vänner och familj. Det har alltid varit en dröm och nu blir den sann.

När hon blickar tillbaka på åren i Sverige kan hon konstatera att det inte blev som hon tänkt sig.

– När jag kom hit ville jag studera i Linköping i två år och sen åka hem. Nu står jag här sex år senare. Jag hade en bra tid i Linköping men ännu bättre här. Jag har fått vara med och bygga damhockeyn här och göra oss till ett finallag. Det har varit en jäkla resa.

Brynäs möter Djurgården i semifinalspelet som inleds under tisdagen.

KLIPP: Får Lara Stalder sitt guld till slut? Hör SVT-experten sia (28 februari):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lara Stalder. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.