Foto: Bildbyrån

Lätt CHL-lottning för regerande mästaren

Uppdaterad
Publicerad

Frölunda tog i vintras hem andra raka titeln i Champions Hockey League.

I det nya formatet, där turneringen startar med 16-delsfinal, blev det en enkel lottning i form av vitryska Neman Grodno.

För nykomlingen Rögle väntar norskt möte, i form av Stavanger.

– Rögle och Frölunda är de stora vinnarna. Stavanger ska Rögle slå och sedan får de ganska enkelt motstånd i nästa runda med, säger SVT:s expert, Jonas Andersson.

På grund av coronapandemin har man valt att slopa gruppspelet av CHL och skjutit upp starten med en månad, fram till den 6 oktober.

– Vårt mål har alltid varit att spela inför publik och därför valde vi att senarelägga starten och slopa gruppspelet, säger CHL:s vd, Martin Baumann.

Champions Hockey League

Därför inleder turneringen med 16-delsfinaler, i bäst av två matcher, där det första svenskmötet kan ske först i en kvartsfinal. Där kan både Frölunda och Luleå stöta på varandra, liksom Färjestad och Skellefteå. Alla dessa lag återfinns på samma sida av slutsspelsträdet, vilket betyder att det även kan bli svenskt möte i semifinal.

– Denna sida av slutspelsträdet är betydligt svårare än den andra.

Håller Frölunda som favorit

Luleå och Skellefteå är enligt Andersson de svenska lag som fått den svåraste lottningen, i form av tyska Eisbären Berlin och schweiziska Zug.

– Skellefteå och Luleå har dragit nitlotterna, framförallt Skellefteå. Först ställs de mot Zug som är ett topplag i Schweiz, sedan kan de i nästa omgång få möta Grönborgs Zürich, som är det bästa laget i Schweiz.

Rögle är det enda laget på den andra sidan slutspelsträdet och inleder mot norska Stavanger.

– Rögle är de stora vinnarna i lottningen. Samtidigt har jag svårt att se att Rögle skulle gå hela vägen, första gången man är med.

Frölunda, som är dubbla regerande mästare och varit i final i fem av sex upplagor, får en sportslig drömlottning i form av vitryska Neman Grodno. Ett lag som aldrig tidigare kvalificerat sig för slutspel i CHL.

– Frölunda har på förhand två lätta omgångar. Grodno ska de bara slå, så enkelt är det.

Jonas Andersson tror även att Frölunda kan få anledning att fira den 9 februari.

– Att inte säga att Frölunda är favorit vore nästan tjänstefel. De har gjort det så otroligt bra, har fått en bra lottning och har erfarenhet av att vinna.

Jonas Andersson håller även de schweiziska lagen högt.

– Jag har alltid nämnt dem som utmanare, så man kanske får hoppas att man får rätt någon gång. Det är en riktigt bra hockeynation och har underpresterat i varje turnering. Framför allt Zürich som är det bästa laget i Schweiz och ledde den inhemska serien innan den avbröts.

16-delsfinaler

Färjestad-Cardiff

Luleå-Eisbären Berlin

EV Zug-Skellefteå

Frölunda-Neman Grodno

Rögle-Stavanger

Bílí Tygři Liberec-GKS Tychy

ZSC Lions Zurich-Sønderjykse Vojens

Lukko Rauma-Sparta Prague

Red Bull Salzburg-Tappara Tampere

Bolzano Foxes-EHC Biel-Bienne

Straubing Tigers-Genève-Servette

Kärpät Oulu-Aalborg Pirates

Adler Mannheim-Grenoble

Red Bull Munich-Ilves Tampere

Oceláři Třinec-Yunost Minsk

HC Davos-Vienna Capitals

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions Hockey League

Mer i ämnet