Dominik Hasek: Tråkigt att titta på dagens målvakter

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyn må vara bättre i dag än på 1990-talet. Men målvaktsspelet var mer underhållande förr.

Det säger legendaren Dominik Hasek i SVT Sports intervjuserie ”Hall of Fame”.

– Det är lite tråkigare att titta på dom (målvakterna) i dag. Spelstilen är mest att glida från stolpe till stolpe, säger han.

I ”Hall of Fame” möter SVT Sports programledare Dusan Umicevic några av ishockeysportens internationella legendarer. Först ut är Dominik Hasek, känd som ”The Dominator”, som med sin spektakulära spelstil vann bland annat OS-guld och Stanley Cup.

Tjecken blev en av tidernas största målvakter men han var inte hyllad från början av sin NHL-karriär. Mycket på grund av spelstilen, enligt honom själv.

Ishockey-VM

– I Chicago sa min tränare Darryl Sutter i tidningen att jag var som ”fisken på stranden”. Kanske drev han med mig, jag vet inte. Men som tur var kunde jag ingen engelska när jag kom till NHL. Kritiserade någon mig, så förstod jag inte vad dom sa och jag bara fortsatte spela på mitt sätt, minns tjecken med ett leende.

Dominik Haseks NHL-karriär sträckte sig från 1990-2008 och han utsågs till ligans bäste målvakt (Vezina Trophy) sex gånger. Bara en målvakt har vunnit fler (Jacques Plante) och det var på 1960-talet.

Tio år efter att den nu 56-årige målvaktsikonen avslutade karriären både rosar och risar han dagens målvakter.

– Först och främst är målvakterna bättre i dag, utan tvekan. Å andra sidan är det lite tråkigt att titta på dom, tycker jag. Spelstilen är mest att glida från stolpe till stolpe.

– Därför är jag glad att jag spelade på 80- och 90-talet. Jag kunde hoppa upp och ner. Jag gillade sättet att spela för att jag var så involverad.

Hela avsnittet med Dominik Hasek går att se här på SVT Play, där han också pratar om karriärens stoltaste ögonblick: OS-guldet med Tjeckien.

Detta är SVT Sports ”Hall of Fame”

Några av historiens största och mest spektakulära ishockeyspelare berättar om höjdpunkterna i karriären och om ishockeyn då och nu. Programledare: Dusan Umicevic. Alla avsnitt går att se här på SVT Play.

Avsnitt 1: Dominik Hasek, ”The Dominator”

Avsnitt 2: Teemu Selänne, ”Finish Flash”

Avsnitt 3: Pavel Bure, ”The Russian Rocket”

Avsnitt 4: Mike Modano, ”Magic Mo”

Avsnitt 5: Miroslav Satan, ”The Silent Assassin”

Avsnitt 6: Aleksej Jasjin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet