Leksand fick ”coronautvisning”: ”Blir parodi”

Uppdaterad
Publicerad

Utvisning för att inte ha hållit avstånd? Det var vad som hände i matchen mellan Färjestad och Leksand, menar Leksand.

Men enligt domarchefen Tomas Thorsbrink finns det inga ”coronautvisningar”.

– Det här är en väldigt olycklig kommunikationsmiss, säger han till SVT Sport.

Det var i inledningen av den andra perioden som Leksands Carter Camper och Färjestads Sebastian Erixon hamnade i gruff och visades ut två minuter för osportsligt uppträdande.

Efter matchen hävdade Leksands Patrik Norén att det handlade om en ”coronautvisning”.

– Domarna kom till båset och berättade att man fått strikta direktiv att man måste hålla avstånd och att Carters (Camper) utvisning var för att han inte höll avstånd framför målet. För mig känns det som en svår uppgift att hålla avstånd när man blir fasthållen i en nacksving och ja, jag vet inte om man ska skratta eller gråta egentligen. Hur ska vi kunna spela hockey om vi ska hålla avstånd, säger Norén till Siljannews.

”Hade blivit utvisning ändå”

SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink tonar dock ner det hela. Han menar att det rör sig om en missuppfattning.

– Efter avblåsning så blir det ett klassiskt litet gruff. När inte det slutar så har domarna möjlighet att döma som de gjorde. Det är inga nya regler, utan så har det alltid varit, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Det som är olyckligt är en misskommunikation rakt av, jag tror det är en linjeman som skriker ”corona, corona, corona”, och det ska vi absolut inte göra. Coronautvisningar finns inte.

Varför ropas det då om corona i det här fallet?

– Jag vet inte just där. Jag tror bara att man försöker hjälpa till och att ordvalet är fel. Vi ska inte hålla på att ropa corona, utan vi dömer efter det regelverk vi har. Det här är inget som domarna har hittat på. Det var en väldigt olycklig kommunikationsmiss skulle jag säga.

”Blir parodi”

Leksands tränare Björn Hellkvist håller inte med.

– Domaren säger till mig att han tar den för att de inte håller avstånd. De åker fram och drar i Camper och då åker han ut för att han inte håller coronaavstånd på isen. Jag menar, ska vi spela med coronaavstånd, då blir det parodi, säger Hellkvist till Aftonbladet.

Domarchef Tomas Thorsbrink:

– Här har domaren en uppfattning och laget en, och jag har inga kommentarer till det. Jag tycker självklart att det är väldigt olyckligt att det blir kommunikationsmissar och det måste vi ta till oss som domarkår, att vara väldigt tydliga och vilka ord vi använder. Det är en lärdom vi tar till oss, självklart. Det här blev ju inte bra på så sätt.

Har ni pratat med berörda domare?

– Det är klart vi pratar när sådant här händer. Det är olyckligt att man skriker så, det ska vi absolut inte göra. Sedan har jag inga synpunkter på utvisningen i sig, den delen finns i regelboken. Sedan har vi löpande uppföljning med alla domare och där kommer vi så klart att lyfta det här fallet så att alla är införstådda med hur vi ska agera.

Färjestad vann matchen med 3–2 efter förlängning.

KLIPP: Höjdpunkter från Frölundas seger mot Luleå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.