Arkivbild. Bild på Lettlands fans från VM 2019. Foto: Bildbyrån.

Lettland erbjuder sig att ta över hela hockey-VM

Uppdaterad
Publicerad

Belarus var huvudarrangör av ishockey-VM 2021 – fram tills i går.

Nu erbjuder sig Lettland att ta över hela världsmästerskapet.

– Ett av alternativen vi har föreslagit är att Riga kan vara värd för hela turneringen, men vi är också redo att samarbeta med en annan partner, säger Aigars Kalvitis, ordförande i det lettiska ishockeyförbundet, till Diena.

På grund av det politiska läget och coronapandemin i Belarus, bestämde internationella ishockeyförbundet under måndagen att ishockey-VM inte kommer spelas i landet. 

”På grund av säkerhetsskäl som är bortom IIHF:s kontroll så beslutade IIHF:s styrelse i dag att det inte gick att fatta något annat beslut än att flytta ishockey-VM 2021 från Minsk och Belarus. Beslutet fattades efter en gedigen utredning”, skriver de på sin hemsida.

Lettlands erbjuder sig att ta över

Enligt den lettiska tidningen Diena, säger premiärministern Krisjanis Karins att Lettland nu erbjuder sig att ta över hela ishockey-VM. Men det finns ett krav – de ha ekonomisk kompensation för de extra kostnaderna som tillkommer.

– Ett av alternativen vi har föreslagit är att Riga kan vara värd för hela turneringen, men vi är också redo att samarbeta med en annan partner, säger Aigars Kalvitis, ordförande i det lettiska ishockeyförbundet, till Diena.

Finns tre alternativ

Enligt IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola finns det tre alternativ:

– Antingen spelar vi hela VM i Lettland, men då är den andra arenan ett problem. Bratislava är också redo att arrangera och samma gäller för Herning. Vi kommer inte att ta in flera alternativ utan vi ska fatta beslut bland dessa tre inom några veckor, säger Kummola som också har en önskan om VM, säger han till finska Yle.

Ishockey-VM avgörs mellan den 12 maj och 6 juni.

KLIPP: Hockey-VM flyttas från Belarus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.