Foto: TT

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson: ”Viktigt utifrån många aspekter”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket blev allt starkare på internationella ishockeyförbundet, IIHF – flytta ishockey-VM i Belarus.

I går kom nyheten att så blir fallet.

– Det är viktigt utifrån många aspekter, säger Anders Larsson, ordförande Svenska ishockeyförbundet till SVT Sport.

Det behövdes aldrig något hot om ”VM-bojkott” från svenskt håll. I går meddelade IIHF att VM inte kommer att spelas i Belarus.

– Vi kom aldrig så långt och behövde inte göra det, från vår sida var det viktigt att ge tydliga besked till det internationella förbundet att vi tror inte på ett VM i Belarus givet läget och sedan låta vårt internationella förbund leda den här processen, säger Anders Larsson till SVT Sport.

Han fortsätter:

– Det visar sig där vi står i dag att det var klokt, de har tagit ett klokt beslut och vi behövde aldrig gå så långt i våra diskussioner.

Vad sänder IIHF för signaler när de nu väljer att flytta VM?

– Det är viktigt utifrån måna aspekter. Hockeyns image, hela bilden av hockeyn, men också i grund och botten säkerhet och hälsa för våra evenemang,

– Det är otroligt viktigt att våra åskådare och inte minst spelare och deltagande lag alltid känner en trygghet.

Nu spekuleras det om vilka länder och städer som kan tänkas ta över arrangörskapet? En fråga Larsson inte har svaret på.

– Den spåkulan kan jag inte titta i, men det finns ett antal alternativ som vårt internationella förbund tittar på, snart får vi ett besked.

Vad Anders Larsson tycker om den omtalade kramen mellan Belarus president Alexander Lukashenko och IIHF:S ordförande  René Fasel finns i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.