SHL-spelaren Jakob Lilja döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Lilja har gjort sig skyldig till misshandel under en match för två år sedan. Tingsrätten dömde Lilja till villkorlig dom på 40 dagsböter om 650 kronor (totalt 26 000 kronor).

– Det är direkt felaktigt, säger han i ett uttalande.

Det var i samband med en match i hockeyallsvenskan 2015 som Linköpings Jakob Lilja (då i Rögle) crosscheckade Malmö Redhawks Jens Olsson.

Lilja stängdes då av i tio matcher av ishockeyförbundet disciplinnämnd. Två år senare togs händelsen upp i tingsrätten där Lilja nu döms för misshandel mot sitt förnekande.

– Det är ytterst beklagligt och enligt mig och många andra direkt felaktigt. Jag kommer nu att sätta mig med min advokat för att se hur vi går vidare med ett överklagande. Det är inte OK med den här domen, säger Jakob Lilja i ett uttalande.

”Vi kommer att överklaga”

Liljas försvarsadvokat Mats Tornéus håller med spelaren och berättar att de kommer att överklaga domen.

– Jag begriper inte alls tingsrättens beslut. Vi kommer att överklaga domen. Om domen fortsätter att gälla i högre instans, så betyder det jättemycket för hockeysverige, i den bemärkelsen att om du blir tacklad och får smärta, så riskerar den ena parten dom för misshandel, säger försvarsadvokaten Mats Tornéus till SVT.

Samtycke till våld

Tingsrätten resonerar i domen om Jens Olsson gett samtycke till våld genom att vara med i ishockeymatchen, eftersom det är en fysisk sport. I domen går att läsa:

”Det angrepp som Jakob Lilja har utsatt Jens Olsson för är inte tillåtet enligt ishockeyns regelverk. Angreppet strider dessutom helt mot spelets idé. Det kan enligt tingsrätten inte heller med beaktande av spelets regler och idé anses röra sig om ett tillåtet risktagande från Jakob Liljas sida; i synnerhet inte som pucken var sex-åtta meter bort när slaget utdelades. Jakob Liljas gärning går därför utöver vad som ryms inom det generella samtycke till våld som Jens Olsson har gett genom att delta i matchen. Det är uppenbart att Jakob Lilja har insett detta. De bedömningar och slutsatser som tingsrätten nu har redovisat innebär sammantagna att åtalet är styrkt. Gärningen är att bedöma som misshandel av normalgraden.”

Jens Olsson har inte varit intresserad av någon rättprocess och har sedan tidigare sagt att han lagt händelsen bakom sig.

Slipper samhällstjänst

Tingsrätten skriver vidare att normalpåföljden av en misshandel (av det slag Lilja dömts för att ha utfört) är villkorlig dom och samhällstjänst. Men eftersom Lilja redan blivit bestraffad av ishockeyförbundets disciplinnämnd samt att gärningen begicks för två år sedan slipper han samhällstjänst.

Ovanligt åtal

Det är ovanligt att idrottsvåld leder till åtal. Krister Malmsten, Svenska fotbollförbundets chefsjurist och ordförande i Riksidrottsnämnden, har studerat idrottsliga rättsfall sedan 1950-talet och på högsta ishockeynivån i Sverige kan han endast erinra sig två tidigare fall från 1980-talet. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.