Linköping åter vinnare i Växjö

Fem raka förluster på den småländska isen fick räcka.

För första gången på år och dag vann Linköping en SHL-match i Växjö.

– Det såg bra ut hela matchen, sade backen John Nyberg till C More efter bortasegern med 4–1

Vane målgöraren Broc Little blev den inledande periodens enda målskytt. Amerikanen snodde pucken vid defensiv blå, åkte sig fri och stänkte distinkt dit sitt elfte SHL-mål denna säsong.

Efter den första pausen hade Linköping inga bekymmer med att försvara sig mot Växjös första powerplay i matchen. Men när östgötarna drog på sig en utvisning till behövde Växjös Glenn Gustafsson inte mer än sju sekunder innan kvitteringen var ett faktum.

Blundade och sköt

Hemmalagets glädje varade inte länge. Två Växjöspelare i utvisningsbåset samtidigt blev till den målchans som Linköpings lagkapten Jonas Junland behövde för att sätta sitt första mål för säsongen.

– Jag har börjat blunda och skjuta, det funkade den här gången, sade Junland i en pausintervju med C More.

När sedan John Nyberg, 2.21 före den andra pausvilan, skickade in den projektil som betydde 3–1 till Linköping såg Växjö ut som ett slaget lag.

– Jag tycker vi spelar bra, jag gillar matchbilden, sade Linköpings tränare Klas Östman till C More.

Mål i tom kasse

I den tredje perioden hade Växjö i uppgift att försöka hitta nycklarna som låste upp Linköpings solida defensiv med utmärkte målvakten Marcus Högberg som sista utpost. Med 3.06 kvar att spela tog Växjös tränare Sam Hallam time out och plockade ut sin målvakt Adam Åhman till förmån för en sjätte utespelare.

Det regerande mästarlaget från Småland vann skottstatistiken med 37–19. Vid flera tillfällen var man ytterst nära att reducera, men Högberg släppte inte fler puckar förbi sig den här eftermiddagen. Patrick Russell fastställde segersiffrorna i öppen kasse.

Segern innebar att östgötarna för första gången på nästan tre år lämnade den småländska arenan som vinnare av en SHL-match.