Lucas Raymond gjorde först illa sig. Sedan gjorde han mål. Foto: TV6/Bildyrån

Lucas Raymond utgick – men kom tillbaka och gjorde mål

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var mer överlägset än de varit på länge.

Men trots 65–6 i skott och en total dominans blev det ”bara” 4–0 i mål.

Huvudrollsinnehavare: Lucas Raymond, som utgick skadad men kom tillbaka och gjorde mål.

– När det lossnar är det alltid skönt, säger han.

Sverige hade som väntat inga problem med att besegra Österrike i nattens JVM-match. De svenska Juniorkronorna var fullständigt överlägsna, och dominerade från matchens första minut.

Det kanske bästa sättet att beskriva den svenska överlägsenheten är att nämna skottstatistiken, som slutade smått osannolika 65–6 i svensk favör.

JVM i ishockey

De svenska huvudrollsinnehavarna var två: Noel Gunler, som gjorde två av målen.

Och så Lucas Raymond. Den Detroit-draftade Frölunda-spelaren tappade halvvägs in i den andra perioden balansen när han skulle tackla en österrikisk spelare, och flög rakt in i sargen. Han låg en stund på isen och fick ledas av isen av en ledare, och försvann sedan in i omklädningsrummet där han blev kvar i resten av perioden.

– Direkt när det hände gjorde det rätt ont. Vi kollade på det och det var bra nog för att spela. Det ska inte vara några problem, sade Raymond till TV6 efter matchen.

Hans kedjekamrat Alexander Holtz erkänner för SVT att han var lite oroad när olyckan skedde.

– Ja, det är klart att det alltid är tråkigt när ens polare och kedjekamrat får en smäll och ligger kvar lite. Han klev ju av, men han är stålmannen – så han kommer tillbaka.

När den tredje perioden inleddes var Raymond tillbaka på isen, och gjorde sedan, i matchminut 53, 4–0 – fint framspelad av kedjekamraten Alexander Holtz.

– Alltid kul att göra mål. Jag hade extremt många chanser i dag, men pucken ville inte in i första och andra, så det var skönt att det lossnade i tredje, säger han.

Ryssland härnäst

Segern var den andra av två möjliga för Sverige hittills i junior-VM. Sverige spelar sin nästa match natten mot nyårsafton, mot Ryssland.

– Det är kul, nu börjar de matcherna man verkligen sett fram emot: Ryssland och USA! Det ska bli riktigt kul, säger Alexander Holtz till SVT Sport.

JVM

Österrike logo

Österrike

0 - 4

Sverige logo

Sverige

0-1, 0-2, 0-1
Edmonton
Publik: 0

Första perioden

  • 17:45
    0-1MålGunler (Johansson/Holmström) PP1

Andra perioden

  • 04:36
    0-2MålNiederbach (Söderström/Raymond) PP1
  • 10:57
    0-3MålGunler (Holmström/Berglund)

Tredje perioden

  • 12:37
    0-4MålRaymond (Holtz/Sundsvik)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet